Hopp til innhold

Ordfører har fått omstridt MC-klubb til nærmeste nabo

50 meter fra rådhuset i Bodø har MC-klubben Gladiator slått seg ned i nye lokaler. – Vi frykter de ikke har fredelig hensikter, sier politimesteren.

Ordfører Ole Henrik Hjartøy

NY NABO: Ordfører i Bodø, Ole Henrik Hjartøy har fått MC-klubben Gladiators som nærmeste nabo. Over hele landet forsøker politiet å hindre etableringen av nye MC-klubber.

Foto: NRK

– Vi vil forsøke å iverksette tiltak for å få stanset etableringen, sier Geir Ove Heir, politimester ved Salten politidistrikt, til NRK.no.

MC-klubben Gladiator åpnet nylig et nytt klubbhus kun få meter fra Bodø rådhus, midt mellom kafeer og butikker.

NRK slapp i dag inn i klubblokalene til klubben som tidligere het Odins Auga. I lokalene er det etablert en liten bar, samt biljardbord og en sofakrok.

– Politiet har opplysninger om at det er medlemmer i klubben som tidligere har hatt tilknytning til såkalte 1%-klubber, og ikke hatt fredelige hensikter – derfor ser vi med uro på det som nå skjer i Bodø sentrum, forklarer Heir.

Men i Gladiator tar klubbmedlemmene som NRK.no snakket med i dag – sterk avstand fra all kriminalitet og avviser påstandene fra politiet.

– Fredelig bikerkafé

– Vi ønsker kun å drive en fredelig bikerkafé i våre lokaler i Bodø, sier en talsmann for Gladiators MC Bodø, som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

– Vi tar avstand fra all kriminalitet, og de aller fleste av våre medlemmer har ingen straffbare forhold bak seg.

Det er to år siden klubben skiftet navn - tidligere het den Odins Auga, som politiet i løpet av 2000-tallet flere ganger aksjonerte mot.

I 2005 ble en rekke medlemmer pågrepet i en større razzia mot disse lokalene utenfor Bodø. Ni personer ble arrestert, av dem seks tilknytta "Odins auga". Det ble funnet både tyvegods og narkotika i lokalene.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

GLADIATOR-220612-NO-180610-SI

Ordfører vil følge med på klubben

Men i dag er altså klubben etablert kun 50 meter fra rådhuset i Bodø, og med butikker og kafeer som nærmeste nabo. Ordfører Ole-H Hjartøy (H) vil nå undersøke om den nye naboen har papirene i orden.

– Det er viktig for oss at alle følger lover og regler. Så lenge de følger reglene så er ingen uønsket i Bodø kommune. Men vi har ikke fått noen søknader om kafedrift her, sier han.

– Vi vil nå undersøke nærmere hva slags virksomhet det faktisk drives i lokalene, sier Hjartøy som i neste uke skal diskutere etableringen med politiet i Salten.

Det er i dag 10 medlemmer tilknyttet MC-klubben Gladiators i Bodø.

Etablert over hele landet

Gladiator har også såkalte ”chapters” i Oslo, Stavanger, Fredrikstad, Drammen, Haugesund og Mjøsa, i tillegg til den nyetablerte avdelingen i Bodø.

Flere steder følger lokalt politiet nøye med på aktiviteten til medlemmene av Gladiators.

– Vi følger alle slike miljøer, der det er medlemmer som er eller har vært tilknyttet såkalte 1%-klubber som Hells Angels, Bandidos og Outlaws, sier Bjørn Furuheim ved Søndre Buskerud Politidistrikt.

I Buskerud er det nylig etablert to grupperinger med Gladiators-medlemmer.

– Så langt har de holdt en lav profil, sier Furuheim som jobber tett med MC-miljøene i Buskerud.

Deler ut gratis kaffe og vafler

Til NRK.no sier medlemmene i Bodø at de serverer gratis kaffe og vafler til de som ønsker å komme på besøk. I helgen holdt klubben åpningsfest med rundt 40 medlemmer til stede.

– Vi er opptatt av å kjøre sykkel og jobbe for klubben, ikke av kriminaliet, poengterer lederen for Gladiators til NRK.