Bodø-ordføreren kan få millionlønn

Mens Bodø kommune sliter med trang økonomi, foreslår et politisk utvalg å øke lønna til ordføreren, varaordføreren og et knippe andre politikere på flere hundre tusen kroner hver.

Ordfører i Bodø Ole Henrik Hjartøy

Mens Bodø kommune sliter med trang økonomi, foreslåes det å øke lønna med flere hundre tusener av kroner til den politiske ledelse. Totalt skulle lønnskostnadene øke med nærmere 3 millioner kroner til et utvalg folkevalgte, deriblant ordføreren. Det falt i dårlig jord blant kommunens innbyggere.

Foto: Henrik Dvergsdal / NRK

Mens folk flest må nøye seg med en lønnsøkning på fire prosent, foreslår det borgerlige flertallet i Bodø kommune et lønnshopp på omlag 20 prosent. Det i en kommune som sliter med å få endene til å møtes, og som senest før lønnsoppgjøret manet sine ansatte til moderasjon.

Totalt skal lønnskostnadene og frikjøp av komitemedlemmer øke med nærmere tre millioner kroner, noe som vil bety at ordføreren som i dag tjener omlag 800.000 kroner runder en million i grunnlønn.

– De maner til moderasjon

Fem på gata om lønnshopp i Bodø kommune

Katarina Kval, Karoline Pedersen, Sissel Karlsen, Marie Dinesen og Sandra Rasmussen mener ordføreren i Bodø heller burde gå ned i lønn.

Foto: Adrian Dahl Johannse / NRK

Lønnshoppet faller i dårlig jord blant kommunens innbyggere. Skolejentene Sandra Rasmussen, Marie Dinesen, Sissel Karlsen, Katharina Kval og Karoline Pedersen i Bodø er langt fra de eneste som syns lite om de foreslåtte lønnsøkningene til kommunens topp-politikere.

– Det er altfor mye, ordføreren i en by som Bodø burde ikke tjene mer enn en halv million. Ikke fikk han til å beholde kampflybasen, han burde heller gå ned i lønn. De som jobber inne helse- og omsorg gjør en mye bedre jobb, sier jentene til NRK.no

Folk på gata i Bodø synes ikke noe særlig om at skattepengene deres skal gi ordføreren millionlønn. Jentene får støtte av Bjarne Aasen Brobakk.

– Politikerne går ut og oppfordrer til måtehold. det høres ikke ut som at han følger sine egne råd, sier han til NRK.no.

Også Jostein Øyen synes det er merkelig at et eget godtgjøringsutvalg i kommunen har foreslått å øke lønna til ordføreren, varaordfører, politisk rådgiver, samt økt frikjøp for komiteledere på totalt 2,9 millioner kroner.

– Jeg syns det er ei horribel økning. Jeg syns ikke han gjør en så god jobb, sier Øyen til NRK.no

Utsetter saken til høsten

Det er et eget godtgjøringsutvalg i kommunen som stått bak den foreslåtte lønnsøkningen til toppolitikerne, og årsaken er at lønningene ikke har gått opp siden 2007, og mange lederne i de forskjellige komiteene har fått mer ansvar.

Saken skulle opprinnelig opp i bystyret i Bodø torsdag denne uka.

Gruppeleder for den borgerlige posisjonen i Bodø Øystein Wik (Frp) har ingen problemer med å forsvare at Bodø-ordføreren skal tjene 200.000 kroner mer enn i Tromsø, som har over 20.000 flere innbyggere.

– Vi har sett på lønnsnivået til den administrative ledelsen i kommunen. Det er naturlig at ordføreren ligger på samme nivå. Dette er ei normal justering av godtgjøringreglementet, sier Wik som er talsmann for utvalget.

Men etter at NRK tok tak i saken mandag morgen ble hele «lønnsfesten» utsatt til høsten.

– Blir nok for dyrt

Øystein Wik (Frp), leder i kontrollutvalget i Bodø kommune

– Vi har sett på lønnsnivået til den administrative ledelsen i kommunen. Det er naturlig at ordføreren ligger på samme nivå, sier Øystein Wik.

Foto: Kari Skeie / NRK

Når vi nå ser det totale kostnadsbildet, er det tvilsomt at dette blir noe av. Vi har ikke råd til dette lønnshoppet nå, dette koster mer penger enn Bodø kommune har råd til, sier Wik.

– Men hvorfor ble det da vedtatt av godtgjøringsutvalget?

– Det er kun vedtatt å sende videre til bystyret. Nå skal det imidlertid utsettes til høsten, sier Wik til NRK.no.

Tom Cato Karlsen, Bodø Frp

Varaordfører Tom Cato Karlsen sier han ikke kjenner til lønnsforslaget.

Foto: NRK

– Er ikke det enn billig unnskyldning?

– Det er faktisk slik at vi har ei pensjonsordning for politikere som er bedre enn stortingspolitikere har i dag. Når vi endrer pensjonsordningen, endrer vi også lønnen tilsvarende, slik at regnestykket for kommunen blir bedre enn det virker.

– Men vi er ikke fornøyd med kostnadene slik de foreligger, og da velger vi å utsette saken til vi får ei bedre behandling.

Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy er syk, men sier til NRK at han ikke kommer til å stemme for forslaget.

– Jeg vil motsette meg det på det sterkeste, sier han.

Varaordfører Tom Cato Karlsen på vei til Oslo i dag, og sier han ikke kjenner til innholdet, og dermed ikke kan kommentere saken.

Leder for godtgjøringsutvalget, Ingrid Lien (Sp), vil ikke kommentere saken, og viser til talsmann Øystein Wik.

KS: – Høy ordførerlønn

Ifølge KS vil den nye ordførerlønna dersom den blir vedtatt ligge høyt i forhold til sammenliknbare kommuner

– De aller fleste norske ordføreren ligger på samme lønna som en stortingsrepresentant hvor snittet er om lag 760.000 kroner. Så ligger ordførerne i de store bykommunene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger på samme nivå som en statsråd, rundt en million kroner, sier spesialrådgiver Morten Strand i KS til NRK.no.

Dette tjener ordførerne i mellomstore bykommuner

Kommune

Tittel

Navn

Parti

Årslønn

Innbyggertall

Bodø

Ordfører

Ole Hjartøy

Høyre

Forslag: 1.040.000

48 578

Bodø

Varaordfører

Tom Cato Karlsen

FrP

Forslag: 750.000

 

Tromsø

Ordfører

Jens Johan Hjort

Høyre

844.600

69.650

Tromsø

Varaordfører

Anni Skogman( 50 pst. stilling)

Frp

380.000

 

Ålesund

Ordfører

Bjørn Tømmerdal

Høyre

1.260.000

44.588

Ålesund

Varaordfører

Geir Stenseth

FrP

368.000

 

Kristiansand

Ordfører

Arvid Grundekjøn

Høyre

854.348

80.000

Kristiansand

Varaordfører

Jørgen Kristiansen

FrP

726.336

 

Haugesund

Ordfører

Petter Steen jr

Høyre

931.900

35.278

Haugesund

Varaordfører

Sven Olsen

Sp

465.950

 

Se

KS sin oversikt over godtgjørelse for ordførere (fra 2010)