NRK Meny
Normal

Ordfører: – Jeg har jobbet mot dette salget

Steigen-ordfører Asle Schrøder har tidligere vært sterkt i mot at staten skulle selge Cermaq. Men nå som Mitsubishi har vist sin interesse, har ordføreren snudd.

Cermaq

Cermaq er hjørnestensbedriften i Steigen kommune i Nordland. Ordføreren mener oppkjøpet kan bli til det beste for kommunen.

Foto: Cermaq.no

– Det høres kanskje veldig dramatisk ut, men jeg tenker at sånn som næringa har blitt kan dette bli en god løsning for regionen, sier Steigen-ordfører Asle Schrøder til NRK.no.

Nyheten om at Mitsubishi Corporation vil kjøpe alle aksjene i det delstatlige selskapet Cermaq for 8,8 milliarder kroner ble offentliggjort i dag. Staten sier ja til å selge sin eierandel i lakseselskapet.

– Ingen lokale eiere kan henge med

Cermaq er hjørnestensbedriften i Steigen kommune i Nordland. Ordføreren mener oppkjøpet kan bli til det beste for kommunen.

– Så stor som oppdrettsnæringen nå har blitt er det ikke noen vanlige lokale eiere som kan henge med. Jeg tror vi må innse at det er sånn verden har blitt, og vi i Steigen skal gjøre det beste ut av det.

Asle Schrøder

Ordfører i Steigen, Asle Schrøder, ser ikke mørkt på et mulig oppkjøp.

Foto: Sander Andersen / NRK

Schrøder stoler på at det japanske selskapet vil kunne komme til å forvalte selskapet på best mulig måte.

– Mitsubishi Corporation velger å kjøre som før, de tenker ikke å gjøre endringer i selskapet eller driften her. De vil utvikle selskapet videre, og det tror jeg blir bra. Jeg tror at vi, med denne utenlandske eieren, får beholde vårt hovedkontor i Steigen.

– Kan tåle utenlandske eiere

– Hva tenker du om at store norske selskaper langs kysten kjøpes opp av utenlandske selskaper?

– I utgangspunktet liker jeg ikke det. Jeg var tidligere i et møte med næringsminister Monica Mæland hvor jeg sa at vi i Steigen var fornøyd med staten som eier av Cermaq, og vi ville det skulle bli værende sånn. Men jeg har lenge skjønt at Cermaq har vært et av selskapene som skulle sendes ut.

Til tross for at ordføreren tidligere var kritisk til at selskapet skulle ut av statlig eie, mener han dette er en næring som kan tåle at utenlandske selskaper tar over.

Mener salget er et skritt i feil retning

Geir Pollestad

– Senterpartiet er skeptiske til regjeringens planer om å selge seg ned av statlig eide selskapet, sier Geir Pollestad.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Senterpartiet mener Høyre/Frp-regjeringen tar et skritt i feil retning ved å åpne for å selge sine aksjer i Cermaq til et utenlandsk selskap.

– Opphørssalget er i gang, sier næringspolitisk talsperson Geir Pollestad til NRK.

Senterpartiet er skeptiske til regjeringens planer om å selge seg ned eller ut av selskaper der staten eier store deler av aksjene.

– Realiteten er at et japansk selskap nå vil eie mer av fisken som svømmer langs Norges kyst, mens det norske folk vil eie mindre, sier Pollestad til NRK.

Sp-politikeren understreker samtidig at partiet, isolert sett, ikke har store problemer med det mulige salget av Cermaq.

– Det er ikke denne saken som avgjør om det statlige eierskapet er på et riktig eller et galt nivå. Men vi trenger en debatt om retningen, og om hvor vi skal plassere pengene vi tjener på slike salg. Skal det gå inn i det store sluket, eller skal det brukes til nye investeringer? Det må vi diskutere når eierskapsmeldingen skal behandles i Stortinget, sier Pollestad.

Positiv næringsminister

Monica Mæland, næringsminister

Næringsminister Monica Mæland er positiv til budet fra japanske Mitsubishi.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

I en pressemelding mandag morgen opplyser nærings- og fiskeridepartementet at staten er innstilt på å selge aksjene, under de vilkårene som Cermaq og Mitsubishi Corporation foreslår.

– Det er positivt at Cermaq er interessant for et betydelig internasjonalt industriselskap. Det bekrefter at norsk oppdrettsnæring har global synlighet, rekkevidde og anerkjennelse, sier næringsminister Monica Mæland (H) i pressemeldingen.

Departementet understreker samtidig at de forbeholder seg retten til å selge aksjene til andre dersom andre enn Mitsubishi kommer med et mer attraktivt tilbud i løpet av tilbudsperioden.

Mener produksjonen må bli i distriktene

– Dette er en næring man ikke kan flagge ut, den er biologisk med en produksjon som må være ute i distriktsnorge. Cermaq har hatt en positiv utvikling de siste årene, med stamfiskeanlegg og smoltanlegg. Det er her produksjonen må være.

– Hvis statens aksjer selges betyr dette slutten på statlig eierskap i norsk oppdrettsnæring. Hva mener du om det?

– Jeg synes i utgangspunktet ikke det er bra, jeg mener staten burde beholdt eierskap i næringa. Men vi må gjøre det beste ut av situasjonen som den er. Jeg har jobbet mot dette, men de velger å selge likevel, og det tar vi til etterretning.