NRK Meny
Normal

Ordfører fortviler: – Tar ett døgn før politiet kommer

Politimesteren på Helgeland har varslet kutt på 21 stillinger. I distriktet frykter befolkningen at en fortvilet situasjon skal bli enda verre.

Herøy ordfører

Herøy-ordfører Arnt Frode Jensen har opplevd å vente ett døgn på at politiet skal rykke ut til hendelser.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Nylig varslet politimester Håvard Fjærli at han kan bli nødt til å si opp 21 ansatte på grunn av trang økonomi i politidistriktet. I et brev til Politidirektoratet ber han om 10 millioner kroner i ekstra finansiering av distriktet for å unngå oppsigelser i 2015. Det var Helgelands blad som først omtalte kuttene.

På Herøy har de allerede merket den trange økonomien i politidistriktet.

– De begynte å bygge ned lensmannskontoret i fjor. En sivil stilling har blitt tatt vekk og oppgaver har blitt sentralisert til byene, sier Herøy-ordfører Arnt Frode Jensen (Ap).

(saken fortsetter under)

Politimester på Helgeland, Håvard Fjærli

Politimester Håvard Fjærli har varslet at han kan bli nødt til å si opp 21 ansatte, med mindre han får tilført ekstra midler.

Foto: NRK

– Kommer ikke til trafikkulykker

Det sentrale målet er at det skal være to politifolk per 1000 innbyggere. Noe som vil si seks ansatte på lennsmannskontoret for Herøy og Dønna. I dag er det halvparten, noe som ifølge ordføreren merkes godt.

– Vi opplever stadig vekk at det er legen og det lokale brannvesen som kommer når det skjer ulykker. Vi har hatt hendelser med truende personer hvor det har tatt ett døgn før politiet har kommet, sier Herøy-ordføreren.

Oddbjørn Lorvik er driftsenhetsleder for Ytre Helgeland og lensmann for Alstahaug og Leirfjord. Han kjenner seg godt igjen i ordførerens beskrivelse.

– Det er slik hverdagen er. Jeg bor selv på Herøy og senest på fredag måtte jeg selv rykke ut til en trafikkulykke på Dønna, selv om jeg hadde tatt helgefri. Alternativet hadde vært å vente på en patrulje fra Mosjøen. Det er slike oppdrag det er en forventning fra publikum om at vi skal løse, men som blir stadig vanskeligere for oss å få gjort, sier Lorvik.

Skal møte politidirektoratet

Han mener publikum vil merke de varslede kuttene tydeligst når sommerferien tar til.

– Det er strammet betydelig inn sammenlignet med hva vi har vært vant til tidligere år. Politimesteren har gitt beskjed om at vi ikke kan hente inn vikarer for å få sommerturnusen til å gå opp, sier Lorvik.

Lensmann i Sannessjøen Oddbjørn Lorvik

Oddbjørn Lorvik håper Politidirektoratet gir politidistriktet ekstra penger.

Foto: Ole Christian Olsen / NRK

Fredag skal ledelsen i Helgeland politidistrikt i møte med de berørte ordførerne. Der vil økonomien og kutt i bemanningen bli et sentralt tema. 29. april kommer Politidirektoratet til Helgeland for å diskutere saken sammen med politimesteren.

– Vi er veldig spente på hva politidirektoratet vil komme med. Jeg håper de plukker opp signalene og gjør noe med den fortvilte situasjonen, sier Oddbjørn Lorvik.