Hopp til innhold

Opposisjonen krever ny gjennomgang, men står ikke samlet

Tre partier på Stortinget ber Stortinget gjøre ny gjennomgang av vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Men de får ikke støtte fra det største opposisjonspartiet.

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion P-3N på Andøya.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti fremmer i neste uke forslag om ekstern gjennomgang av stortingsvedtaket om å legge ned flystasjonen på Andøya. Det skriver Bladet Vesterålen i dag.

Trygve Slagsvold Vedum i NRKs Retrodebatt 15.12.2016

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, har ikke gitt opp kampen om å beholde Andøya flystasjon

– Operativt og beredskapsmessig er Andøya helt klart det beste alternativet. Det eneste argumentet som står igjen hva angår nedleggelse, er å spare penger. Der er det sådd stor tvil, og vi må være sikre på at et best mulig tallgrunnlag ligger til grunn, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum til avisa.

Vil ikke ha ekstern gjennomgang

Men de tre partiene har ikke flertall for å få gjennom sitt forslag om ekstern gjennomgang av vedtaket om nedleggelse. Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, og i et intervju med NRK før helga ba han regjeringa selv gjøre en ny gjennomgang.

– Det er regjeringen som har utredningskompetansen og tilstrekkelige ressurser, og ansvaret for å sørge for at Stortinget har et godt nok beslutningsgrunnlag, sa Sivertsen til NRK.

Håper på Arbeiderparti-støtte i Stortinget

Senterpartilederen har likevel ikke gitt opp håpet om å få Arbeiderpartiets støtte når forslaget fremmes i neste uke.

– Ap er litt mer i tvil enn oss, men det positive er at de tviler mer nå enn for ett år siden, sier Vedum til Bladet Vesterålen i dag.

I det har han et håp om at de kan få nødvendig støtte som gir flertall på Stortinget.

Ikke første gang det kreves reversering

Senterpartiet har siden tiden før valgkampen stilt spørsmål om lønnsomheten ved å flytte overvåkingsflyene fra Andøya til Evenes.

Tidligere i år ble en rapport utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse på oppdrag fra Senterpartiet lagt frem. Den viste at samlokalisering av en framskutt jagerflybase og de maritime overvåkingsflyene på Evenes, ville sprekke med sju milliarder kroner.

Ine Eriksen Søreide

Ine Eriksen Søreide (H) var forsvarsminister frem til i høst, og før valget avviste hun rapporten som var bestilt av Senterpartiet

Foto: Ole Dalen

Konklusjonen i denne rapporten ble avvist av daværende forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide.

– Det er ingenting i den rapporten fra Senterpartiet som baserer seg på kvalitetssikrede tall eller informasjon fra departementet. Hvor de har fått informasjonen fra, vet ikke jeg, men det de gjør, er å bestille og betale for en politisk rapport. Det står selvfølgelig alle fritt til å gjøre, men det forandrer ikke vedtaket et bredt flertall i Stortinget har besluttet, sa Søreide til NRK i september.