NRK Meny
Normal

– På høy tid å begynne å rose ungdommen for beltebruk

Statens vegvesen kunne ikke vært mer fornøyd med ungdommen etter helgas landsomfattende bilbeltekontroll. I Bodø fikk ingen under 25 år gebyr for manglende bilbelte, og trenden er positiv over hele landet.

Kontroll bilbelte Sandnessjøen

Celina Åsvang (20) og Jarle Emilsen (21) ble kontrollert for bilbelte i Sandnessjøen søndag kveld i forbindelse med den landsomfattende bilbeltekontrollen i helga. Kontrollør Rota Bjørhusdal fra Statens vegvesen er fornøyd.

Foto: Statens vegvesen

– Det er fantastisk! Rett og slett fantastisk, sier en svært fornøyd Ann Synnøve Elvevoll til NRK søndag kveld.

Hun er regional kontaktperson i Statens vegvesen region Nord, og kunne knapt vært mer fornøyd med aldersgruppen under 25 år i fylket etter helgas landsomfattende storkontroll.

Torsdag varslet vegvesenet at de skulle sjekke bilbelter blant bilister over hele landet.

Fortsatt holder kontrollørene på flere steder i landet. Selve landsresultatene skal sammenfattes og presenteres mandag morgen.

Først da vil det foreligge et sammenligningsgrunlag for hele landet, men tendensen i Nordland fylke er allerede klar søndag kveld.

– Det er på høy tid å begynne å rose ungdommen nå. De har skjønt alvoret med beltebruken, forteller Elvevoll.

Ingen under 25 fikk bot

Kontrollør Petter Lind fra Statens vegvesen

Kontrollør Petter Lind fra Statens vegvesen har hatt en travel helg i Narvik.

Foto: Statens vegvesen

En gjennomgang av dødsulykkene i Norge fra 2005 til 2012 viser at manglende bruk av bilbelte som oftest er den avgjørende årsaken til omfanget av ulykken, skriver Statens vegvesen selv.

Undersøkelser viser også at fire av ti drepte i trafikkulykker ikke brukte bilbelte.

Spesielt er ungdommen representert, mener Ann Synnøve Elvevoll i vegvesenet.

– Vi vet at én tredel kunne ha overlevd ulykkene dersom de brukte bilbelte. Ungdommene er ofte representert, og derfor ønsket vi å ha spesielt fokus på de under 25 år denne helga.

I Bodø stoppet Statens vegvesen 200 kjøretøy iløpet av helga. Av dem ble én bilist anmeldt for manglende sikring av barn, mens én person fikk gebyr for ikke å ha brukt belte.

– Men samtlige av sjåførene og passasjerene under 25 år som ble kontrollert brukte bilbelte. Det er vi veldig fornøyd med, sier Elvevoll.

Sløve voksne

Også på Helgeland har det vært oppløftende resultat i helga, både i Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen.

Der holder kontrollørene riktig nok på til sent søndag kveld, og det foreligger følgelig ikke noe resultat ennå.

Ann Synnøve Elvevoll

Ann Synnøve Elvevoll fra Statens vegvesen region Nord roser ungdommen.

Foto: Privat

– Men så langt er det gjennomført over 1000 kontroller på Helgeland i helga. Der har én passasjer under 25 år fått gebyr. Ellers er det ingen førere som har fått bot, forklarer Elvevoll, og understreker at kontrollene fortsatt ikke er ferdig.

Til nå har fire sjåfører over 25 år fått gebyr for å kjøre usikret i bilen på Helgeland.

– Dette bekrefter en trend vi har sett en stund. De over 25 år er litt sløve, de må ta tak, sier hun.

Også i Narvik-området står kontrollører på post i helga. Kontaktperson Petter Lind ønsker ikke å uttale seg før de er ferdig sent søndag kveld.

– Vi avventer til vi er helt ferdig. Men vi har stoppet en del biler, forklarer han.

Ann Synnøve Elvevoll gleder seg samtidig over at ungdomsgruppa ser ut til å ta bilbeltebruken på alvor.

– Vi ser på landsbasis at 97 prosent av de under 25 år bruker bilbelte. Det er en positiv utvikling. Det oppstår ofte gruppepress blant unge når de er flere, så disse resultatene er vi meget godt fornøyd med, oppsummerer hun, og kommer helt til slutt med tips til riktig bilbeltebruk:

– Beltet skal sitte tett inntil kroppen og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen. Etter at bilbeltet er klikket på, er det lurt å stramme det til.