Hopp til innhold

Opplever utpressing etter å ha sendt nakenbilder på nett

Etter å ha delt intime bilder og video av seg selv på sosiale medier, blir folk presset for penger av ukjente personer. Veiledningstjenesten Slettmeg.no tror mange ikke tør å be om hjelp.

Følgeforespørsler på Instagram

Vær generelt skeptisk til fremmede som tar kontakt på sosiale medier, råder ekspertene. Eksemplet viser to følgeforespørsler på Instagram som potensielt kan være fremmede med uærlige hensikter.

Foto: Skjermdump

En ung jente betaler alt hun har av penger til en utpresser, for å unngå at et intimt nakenbilde lekker ut på nett. Fortvilet søker hun hjelp når hun ikke lenger har mer penger å gi, og utpresseren fremdeles vil ha mer.

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem, leder i Slettmeg.no.

Foto: Jan Tore Verstad

Historien føyer seg inn i rekken av flere titalls henvendelser bare så langt i år, forteller lederen for veiledningstjenesten Slettmeg.no, Hans Marius Tessem.

– 60 henvendelser så langt i år, noe som kanskje ikke høres mye ut, men som jeg synes er forholdsvis mange. I fjor hadde vi en topp på i overkant av 90 slike saker. Året før 50, sier Tessem.

Personene trues av både kjente og ukjente, legger han til.

– Mange ser det som en mulighet til å presse folk for penger når de først har gitt fra seg informasjon som kan brukes imot dem – for eksempel et bilde.

Tar kontakt via sosiale medier

De fleste som ber om hjelp er unge kvinner, særlig i de tilfellene der de har delt intime bilder med noen de kjenner godt. I saker der organiserte kriminelle står bak, er fordelinga på kjønn og alder jevnere.

Utpresserne finner ofrene sine på for eksempel Instagram og Facebook, forteller Tessem.

– De kan snakke med deg og bli kjent med deg gjennom et sosialt medium, bygge opp et tillitsforholdet over tid, og til slutt få lurt fra deg et bilde eller en film.

Det kan også skje ved at man sitter og snakker for eksempel via Skype eller annen videosamtale, og så – uten at du vet det – tar de opp samtalen og bruker den mot deg i etterkant.

Marius Tessem / Slettmeg.no

– Ignorer truslene

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim.

Foto: Lasse Lerdahl

Rådgiver Anne Dybo i Økokrim forteller at de stadig får flere henvendelser fra folk som har kledd av seg foran kamera på nett, etter å ha blitt kontaktet av fremmede gjennom sosiale medier eller datingsider.

De erfarer at det skal veldig mye til før bildene faktisk blir lagt ut på internett.

– Så vi råder først og fremst folk til å ignorere truslene. I tillegg kan saken anmeldes, men dessverre er det i de fleste tilfellene svært vanskelig å ta dem som står bak. Men vi forstår at det er en voldsom påkjenning for dem som opplever det, sier Dybo.

Be om hjelp

Tessem er på sin side klar på at det er viktig å søke hjelp hvis man havner i en vanskelig situasjon.

– De fleste vet eller har blitt fortalt at man ikke skal utlevere nakenbilder av seg selv. Da blir det desto mer tabubelagt å søke hjelp når det først har skjedd. Men jeg mener det er viktig at man søker hjelp, og ikke blir sittende med slike saker alene.