Foreslår jakt på sangfugler: – Responsen har vært enorm

Fra høsten av kan det bli lovlig å jakte på måltrost og svarttrost. Både Norsk ornitologisk forening (NOF) og Miljødirektoratet har knapt opplevd større folkelig engasjement.

Måltrost

SANGFUGL: – De gir liv, rytme og lyd til sommeren i Norge og vi gleder oss over deres nærvær, skriver Norsk ornitologisk forening om måltrosten og svarttrosten.

Foto: Wikimedia commons

Martin Eggen, Norsk Ornitologisk Forening

Martin Eggen i Norsk ornitologisk forening frykter trostejakt kan bli en form for jaktturisme i Norge.

Foto: Jon Olav Larsen/ Norsk Ornitologisk Forening

Bare det siste døgnet har mer enn 500 signert et opprop i regi av NOF, hvor folk oppfordres til å «si nei til jakt på sangfugler i Norge». Oppropet har vakt interesse også utenfor landets grenser, forteller rådgiver Martin Eggen i NOF.

– Responsen har vært enorm, og viser at mange ser liten grunn til å skyte mer småfugl i Norge, sier Eggen.

Han mener forslaget både er uforståelig og dårlig begrunnet. Det faktum at disse artene ikke er truet er ikke grunn nok til å åpne for jakt på dem, mener rådgiveren.

Mange reagerer med harme

Reaksjonene har kommet fra «folk flest», og mange har reagert med harme.

Engasjementet har vært større enn de fleste andre saker NOF har jobbet med. Forslaget om jakt på måltrost og svarttrost er noe folk flest rett og slett ikke kan akseptere, sier Eggen.

Generelt mener vi at man ikke bør tillate jakt på arter med så liten matverdi. Kjøttverdien er helt marginal.

Martin Eggen / NOF

Han tror de vil vinne fram overfor Miljødirektoratet, som har foreslått å åpne opp for jakt på disse artene gjennom ny forskrift om jakt- og fangsttider for 2017–2022.

– Jeg tror vi vinner saken. Det har vært så mye oppmerksomhet fra både folk og media, at det vil være uklokt av direktoratet å åpne opp for slik jakt.

Saken skiller seg ut for Miljødirektoratet

Seniorrådgiver Jo Anders Auran i Miljødirektoratet understreker at det som ligger på bordet per nå er et forslag som skal vurderes når alle innspillene har kommet inn til høsten.

Han forteller at saken skiller seg ut også for dem, gjennom responsen de har fått fra publikum.

Det er veldig stor motstand, og klare signaler om at dette kanskje ikke er noe som samfunnet ønsker.

Jo Anders Auran / Miljødirektoratet

Negative signaler kommer også fra jegerstanden. Noen frykter at den jevne jeger vil kunne bli stigmatisert.

– For en jeger er omdømmet viktig, og da er det kanskje vanskelig å akseptere jakt på trostefugler. Samtidig er det viktig å påpeke at vi har hatt jakt på rødvingetrost og gråtrost i vel ti år allerede, uten at det har ført til et eneste medieoppslag.

Kan bli totalforbud mot trostearter

Årlig skytes mellom 10.000-15.000 rødvingetrost og gråtrost på landsbasis. Flest i Buskerud og Telemark. Auran forteller at det kan bli aktuelt å forby jakt på disse artene også, siden de ikke har så veldig høy verdi som mat.

– Disse to artene er på tilbakegang ellers i Europa. Vi diskuterte det i forkant av dette høringsforslaget, men kom til at vi venter til neste høringsrunde. Da vil også kunnskapsgrunnlaget være bedre.

Svarttrost

Hvis fuglevernerne får det som dem vil, kan det bli forbud mot jakt av trostearter om få år.

Foto: Gunn Nyborg