Oppholder seg ulovlig i Norge

Flere hundre personer som for mer enn fem år siden fikk endelig avslag på asylsøknadene sine oppholder seg fortsatt i Norge.

Ali Halmas

MÅ REISE UT AV LANDET: Ali Halmas på Melbu fikk endelig avslag på sin asylsøknad i 2001. Fremdeles bor han i Vesterålen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK


Ali Halmas har siden han fikk avslag på sin asylsøknad i 2001 bodd i Hadsel i Vesterålen. Kommunen har siden da både betalt for rørleggerutdannelsen og opphold, men nå når Ali vil gjøre opp for seg og betale skatt, nektes han å jobbe.

Stolt over utdanninga

Ali Halmas viser stolt fram klassebildet fra rørleggerutdanninga på Sortland:

- Her er klassebildet fra jeg gikk på videregående på Sortland, viser Ali Halmas.

Og hvem er det som har finansiert utdanninga di?

- Det har Staten gjort, sier Halmas.

Vil jobbe og betale skatt

Det har Norge gjort etter at Ali Halmas fikk endelig avslag på sin asylsøknad i 2001. Hadsel kommune har også betalt livsoppholdet til Halmas i mange år. Dette kan til sammen beløpe seg til om lag 1 million kroner. Nå vil rørleggeren som har fått jobb i denne rørleggerbedriften i kommunen betale det norske samfunnet tilbake, men det får han ikke lov til. Han får ikke skattekort:

- Nå er jeg ferdig med utdannelsen og nå vil jeg jobbe og betale skatt som en vanlig nordmann. Også får jeg ikke lov til det.

Systemsvikt, mener ordføreren

Ali Halmas er ikke alene. For mellom 2-300 personer som for mer enn fem år siden fikk endelig avslag på sine asylsøknader oppholder seg fortsatt ulovlig i Norge. Samtidig må kommunen dekke utgiftene:

- Her er det en systemsvikt. Også er det ikke Hadsel kommune som verken har fatta vedtaket om utsendelse eller er ansvarlig for å effektuere vedtaket. Men vi prøver jo å ta vare på de som er i kommunen på best mulig måte, sier ordfører Kjell Børge Freiberg, Hadsel (Frp).

Alt rives i stykker

For 26 år gamle Ali Halmas var det Norge som var drømmen da han kom hit alene som 16 åring. Han sier han er fra Marokko der han bodde på gata. I følge han selv har han ingenting å reise tilbake til, og han har heller ingen identitetspapirer. Norge mener han ikke oppfyller kravene til asyl:

- Jeg får ikke lov til å være her i landet. Jeg føler at alt jeg har bygd opp i løpet av de siste årene blir borte, sier Ali Halmas.

LES OGSÅ: Kastes ut av landet etter 10 år

NOAS ber om amnesti

Norsk Organisasjon for asylsøkere, Noas, mener Ali Halmas og andre i samme situasjon nå bør få amnesti:

- Vi mener det bør innføres en regel som gjør at personer som har vært mer enn fem år i landet etter at de fikk endelig avslag bør gis et regulært opphold, sier Morten Tjessem, generalsekretær i NOAS.

Freiberg

Kjell Børge Freiberg, ordfører i Hadsel(Frp)

Og i denne saka får NOAS støtte fra fremskrittparti-ordføreren i Hadsel:

- Dersom det er særlige hensyn så er det mulig å gi opphold og det bør man gjøre i denne saka. Ali bør få være i Hadsel, for han er en ekte Hadsel-væring, sier Frp-ordfører Kjell Børge Freiberg.

Regjeringa vil sende ut enda flere

Statssekretær i justisdepartementet, Pål K. Lønseth, sier det er viktig at de som har fått endelig avslag på søkanden om opphold forlater landet:

- Vi ønsker at flest mulig reiser hjem. Og det har vært ei økning i antallet som frivillig reiser hjem og også i antall tvangsutsendelser. Dette tallet ønsker vi å få opp fordi det er viktig for oss at de som har fått endelig avslag returnerer, sier Lønseth.

Avviser forslag om amnesti

Forslaget il NOAS om amnesti har statssekretæren ingenting til overs for:

- NOAS sitt forslag er uaktuell politikk. Det kan ikke være sånn at bare man klarer å klore seg fast i mer enn fem år så får man bli i Norge, slår statssekretær Lønseth fast.