Hopp til innhold

Oppgitt over svenske jakt-regler

Et nytt regelverk for å jakte i Norrbotten stikker kjepper i hjulene for norske jegere. - Vi føler oss ikke velkomne, sier Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Tiur
Foto: Ove Ronny Haraldsen / NRK

Tidligere i år bestemte EU at Länsstyrelsen i Norrbotten måtte åpne jakta for nordmenn og andre utlendinger.

Men det er et kronglete regelverk som møter nordlendinger som har tenkt seg over til Norrbotten for å jakte til høsten.

Bertil Nyheim

- Det virker som om Länsstyrelsen følte seg presset til å åpne jakta og at de egentlig ikke ønsker at det skal komme så mange fra Norge og jakte, sier Bertil Nyheim.

Foto: Bodø Jeger- og Fiskerforbund

- De har åpnet jakta, men gjør det veldig vanskelig for de som ikke bor innenfor de kommunene som jakta pågår, sier Bertil Nyheim i Nordland Jeger- og Fiskerforening.

- Blant annet må man møte opp fysisk på kortutsalgene i Arjeplog eller Kiruna for å kjøpe seg kort, sier Nyheim. 

Tidligere kunne man kjøpe jaktkort flere steder langs veien over til Sverige fra Saltdal og Narvik.

Nå må man altså helt inn til Arjeplog eller Kiruna for å kjøpe kort og kortene kan tidligst kjøpes fem dager i forkant.

Dette er bare noen av reglene som er blitt innført etter at Länsstyrelsen motvillig måtte gå med på å åpne jakta for nordmenn.

- Det virker som om Länsstyrelsen følte seg presset til å åpne jakta og at de egentlig ikke ønsker at det skal komme så mange fra Norge og jakte, sier Bertil Nyheim.

- De prøver å gjøre jakta så vanskelig som mulig  og man får inntrykk av at man ikke er særlig velkommen, sier han.

Turistnæringen irritert

Rett over grensa for Junkerdalen i Saltdal ligger firmaet Vuoggatjålme som driver med jaktturisme og hytteutleie.

Tidligere kunne gjestene kjøpe jaktkort hos dem. Nå må alle gjestene personlig kjøre ti mil ned til Arjeplog og for å kjøpe kort, og så ti mil tilbake.

Björn Helamb som driver stedet er ikke i tvil om at de nye reglene fra Länsstyrelsen er til for å stikke kjepper i hjulene for nordmenn.

- Det finnes ingen fornuftig forklaring til dette regelverket annet en at man vil "krangle til det" så mye som mulig uten å bryte loven, sier Helamb.

Nytt datasystem

Ingen i Länsstyrelsen i Norbotten kunne kommentere det nye regelverket, men skriver på sine nettsider at antall kortutsalg er begrenset blandt annet på grunn av et nytt datasystem. 

Länsstyrelsen ønsker i tillegg at de som kjøper kort skal bli informert om reindriften og hvilke hensyn som må tas i så måte.  

De nye reglene som er innført gjelder også for svensker som er bosatt utenfor kommunene hvor jakten pågår.

Men ettersom svenskene passerer Arjeplog eller Kiruna på vei til fjellet, slipper de så mye ekstra kjøring som nordmenn.

Lite miljøvennlig

- Vi har myndigheter som er opptatt av at man skal verne miljøet og kjøre mindre bil. Samtidig legger de opp til at våre gjester må kjøre 20 mil for å kjøpe seg jaktkort.

- Det ligger mye prestisje i denne saken. Etter at Länsstyrelsen måtte bøye seg etter kravene fra EU, skyr de ingen midler for å "krangle det til" for folk, sier Helamb.  

En annen regel som er innført til høsten, er at man kun får lov til å jakte maksimalt fem dager i strekk.

Men ligger man i telt, må man ifølge regelverket flytte teltet etter fire dager. Fullstendig regelverk kan du lese HER .

Anonyme trusler

Til tross for et vanskelig regelverk, er det kommet inn en del bestillinger fra norske jegere som ønsker å bo hos Björn Helamb på Vuoggatjålme til høsten.

I fjor tapte han og andre som driver jaktturisme, millionbeløp på at nordmenn var utestengt fra jakta.

Helamb har engasjert seg sterkt på nordmenns side i saken, og dermed blitt upopulær blant enkelte svenske jegere som vil ha fjellet for seg selv.

- Det er flere av oss som har fått anonyme trusselbrev. 

- Hva slags trusler er det snakk om?

- Det er kommet mailer om at man skal boikotte oss. En annen person som driver med jaktturisme er blitt truet på livet. Han fikk vite at man hadde våpen og kunne "steda til en del problem", sier Helamb.

- Dette er naturlig nok fra folk som befinner seg helt i ytterkantene, men dette viser samtidig hvor hett spørsmålet om jakt er, sier Helamb.