Hopp til innhold

Oppfordrer unge til å spare til egen pensjon

26 år gamle Kaja Mathisen fra Bodø har begynt å spare til sin egen pensjon, og stadig flere gjør det samme. Unge i dag må nemlig enten jobbe lenger eller spare på egen hånd om pensjonen skal bli god, ifølge Storebrand.

Anbefaler at man starter med pensjonssparing tidlig.

SPARER: 26 år gamle Kaja Mathisen fra Bodø driver egen butikk, og har startet pensjonssparing. – Det er mye lettere å komme i mål om man starter tidlig, sier pensjonsøkonom.

Kaja Mathisen fra Bodø

Kaja Mathisen fra Bodø sparer 500 kroner i måneden, og har tenkt å øke beløpet etter hvert.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

26 år gamle Kaja Mathisen driver egen butikk i Bodø, og har i snart to år satt av litt ekstra penger hver måned til pensjonssparing.

– Jeg setter av 500 i måneden, og tenker å øke det beløpet etter hvert. Sparing er lurt. Å være pensjonist skal være en fin del av livet mitt, det også, sier hun.

Roald Sindre Hansen i Nordea

Roald Sindre Hansen i Nordea forteller at unge i dag har fått et annet forhold til sparing.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

26-åringen er ikke alene. Hos Nordea er nesten en tredjedel av kundene under 30 år når de starter med privat pensjonssparing.

– Vi ser at unge i dag har et annet forhold til sparing enn det den eldre generasjon har. De unge ser at de må spare mer for å kunne få mer når de blir pensjonister, sier Hansen til NRK.

– Start tidlig

Tradisjonelt har oppsparing til pensjon gått av seg selv gjennom arbeidsgiver. Men etter at pensjonsreformen ble innført i 2011 er det mye mer opp til den enkelte.

Fordi levealderen øker, må de som i dag er unge jobbe lenger eller spare på egenhånd i tillegg om de skal sikre seg mer enn knapper og glansbilder når yrkeslivet tar slutt.

– En person som er født i 1980 regne med å jobbe omtrent 3,5 år lenger enn en person som går av med pensjon i år. Hvis du ikke ønsker å jobbe så lenge, må du spare mer privat, sier kommunikasjonssjef Anthon Andreassen i Storebrand.

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug oppfordrer til tidlig sparing.

Foto: NRK

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug, også han ansatt i Storebrand, anbefaler derfor å sette av penger tidligst mulig.

– Det er mye lettere å komme i mål om man starter tidlig, for da kan man spare lite over lang tid. Renters rente-effekten er veldig vesentlig i denne sammenhengen, fordi det er langsiktig sparing man snakker om her.

– Vil jobbe så lenge jeg kan

Kaja Mathisen opplever at mange tenker i lignende baner som henne selv.

– De fleste jeg har spurt sparer. Jeg tror årsaken er at det har blitt mer oppmerksomhet rundt sparing de siste årene, sier Mathisen.

Selv om hun allerede har startet sparingen, har hun ingen planer om å bli tidlig pensjonist.

– Jeg har lyst å jobbe så lenge jeg klarer, avslutter hun.