NRK Meny
Normal

Tidligere sykkelproff mener folk må komme seg opp og ut

– Folk må skjønne at sykling ikke er synonymt med å slite seg helt ut. Man kan også sykle bare for å nyte livet, sier NRKs sportskommentator Dag Erik Pedersen.

Dag Erik Pedersen

Etter et hjerteinfarkt for seks år siden, har den tidligere sykkelproffen fått øynene opp for det å gripe dagen.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Over 300 mennesker stilte opp for å høre sportskommentator og tidligere sykkelproff Dag Erik Pedersen holde foredrag i Bodø i dag.

– Mitt budskap i Bodø i dag er at folk skal komme seg i bevegelse, forteller en fornøyd Pedersen.

Pedersen reiser rundt med foredraget «Aldri god alene» til inntekt for Kreftforeningen som han er ambassadør for. I Bodø kastet rundt 40 personer seg med Pedersen på sykkelsetet for en tur i nordnorsk terreng etter foredraget.

Mistet flere venner til kreft

– Det varmet et sykkelhjerte at folk tar med seg budskapet om å komme seg i bevegelse og å nyte naturen så lenge den varer.

Dag Erik Pedersen i Bodø

I Bodø kastet rundt 40 personer seg med Pedersen på sykkelsetet for en tur i nordnorsk terreng etter foredraget.

Foto: Privat

Etter et hjerteinfarkt for seks år siden, har den tidligere sykkelproffen fått øynene opp for det å gripe dagen.

– Det var en grusom opplevelse. Jeg taklet det ved å takke høyere makter for en ny mulighet i livet og å ta vare på øyeblikkene. Nå anser jeg meg selv som helt frisk, og tenker at hver dag er en gave.

Og det er ikke uten grunn at Pedersen jobber med Kreftforeninga.

– Jeg har heldigvis aldri hatt kreft. Heller ikke i nære relasjoner. Men hvert år mister jeg mellom tre og fem venner til kreft, og to av dem bar jeg i jorda i fjor. Da tenkte jeg at noe må gjøres.

Den stillesittende nasjonen

Pedersens mål med å få folk ut i luft, og det å få folk opp på sykkelsetet, er å bedre det han mener er utfordringene med folkehelsen i Norge.

– Vi har blitt en stillesittende generasjon. Vi er ikke lenger i aktivitet. Vi veier ni kilo mer enn det vi gjorde på 60-tallet. Det er grusomt.

Dag Erik Pedersen, Ørjan Berg og Runar Berg

Dag Erik Pedersen, Ørjan Berg og Runar Berg på plass i Bodø.

Foto: Privat

Sportskommentatoren understreker at man ikke må legge ut på en milevis lang tur, men at man må få opp øynene for at også en liten tur monner.

– Kom deg gjerne på en sykkeltur, med en kjæreste, alene eller på vei til jobb. Man trenger ikke sykle til man stryker med. Ved å senke terskelen for å sykle tror jeg dørstokkmila blir lettere å overkomme.

Gleder seg til Arctic Race

Dag Erik Pedersen mener det er mye spennende som skjer i Nord-Norge, også når det kommer til sykkelsporten. Nå skal Arctic Race arrangeres for andre år på rad.

– Dette var den store landselsreklamen i fjor. Hva betyr det?

– Jeg tror det har enormt mye å si. Jeg var i Bodø i fjor og det var noe av det sterkeste jeg har opplevd. Folkefesten var flott og dette ble sendt over 57 land. Noe større reklame har vi nesten aldri opplevd, og dette stimulerer Norge til å ta frem sykkelen.