Biskop oppfordrer til boikott av israelske varer

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme tar kraftig avstand fra Israels rakettangrep. Nå oppfordrer han til boikott av israelske varer.

Biskop Tor B. Jørgensen i Palestina

Tidligere i høst besøkte biskop Tor B. Jørgensen Gaza. Allerede i 2010 vurderte han å boikotte varer fra Israel, men han ombestemte seg. Nå tar han opp temaet på nytt.

Foto: Monica Nilsen/Kirkens bymisjon, Bodø

Allerede i 2010 vurderte Tor B. Jørgensen å boikotte varer fra Israel, men han ombestemte seg. Nå tar han opp temaet på nytt.

– Det er viktig å presisere at dette ikke gjelder en generell boikott av Israel, men av varer produsert av israelske firmaer på Vestbredden, sier biskopen.

Tar avstand fra rakettangrep

Jørgensen forteller at det er kristne ledere i Palestina som har bedt om boikotten.

– Dette har jeg selv også tenkt på lenge. Vi bør sende ut et sånt signal fra den norske kirke, sier han.

Biskopen reagerer på at Israel har gjenopptatt flyangrepene på Gazastripen.

– Med den akutte situasjonen som nå har oppstått, er alle midler som kan være med å ta vekk vold viktige. De rakettangrepene som vi nå ser, vil jeg på det sterkeste ta avstand fra, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Krater etter angrep på Gazastripen

Krater etter en israelsk bombe i Gaza.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Israel må finne en fredelig løsning

Norges utenriksminister Espen Bath Eide sier at det er palestinerne som har skylden denne gangen og at Israel er i en forsvarsrolle.

Det forstår Jørgensen, men han mener Israel må besinne seg.

– Denne voldsspiralen vi ser nå bidrar ikke til fred. Israel må gå foran for å finne en fredelig løsning på denne konflikten, mener han.

(artikkelen fortsetter under)

Utenriksminister Espen Barth Eide om konflikten mellom Israel og palestinere, med angrep mot Israel og Gaza.

Espen Barth Eide om angrep på Gaza og i Israel.

Fikk kjeft av Støre

Sist gang biskopen vurderte boikott ble han advart av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han møtte også motbør i kristne miljøer.

– Hvorfor skal kirken engasjere seg?

– Vi snakker om et regime som i praksis undertrykker et annet folk. Derfor trenger det palestinske folk støtte, også fra kirken.

Biskiop Tor B. Jørgensen i Palestina

Biskop Tor B. Jørgensen i Gaza tidligere i høst.

Foto: Monica Nilsen/Kirkens bymisjon, Bodø

– Har du støtte i kirken?

– Innenfor lederskapet i den norske kirke er det en sterk oppfatning av at okkupasjonen ikke fører til noe godt. Derfor har jeg bred støtte for et standpunkt som er kritisk til Israels forsvarspolitikk.

Fordømte blokaden

Jørgensen har lenge engasjert seg i midtøstenkonflikten. I 2010 reagerte biskopen kraftig på at Israel angrep en hjelpekonvoi som var på vei til Gaza.

– Jeg både vil fordømme blokaden av Gaza og derfor også aksjonen. Israelerne bruker her raus maktanvendelse. Så jeg fordømmer både blokaden i seg selv, og denne aksjonen, sa biskopen til NRK.no den gang.

Engasjert biskop

Tor B. Jørgensen er kjent som en uredd biskop og har engasjert seg i flere saker.

Han har tatt standpunkt i kampen mot oljeboring i Lofoten, han inviterte romfolket i Bodø hjem i hagen og han har engasjert seg i saken til traffickingofferet Leah som ble utvist fra Norge.

Fem palestinere drept torsdag

I alt 13 palestinere er drept og over 145 såret siden den israelske offensiven med flyangrep mot Gazastripen startet, ifølge det Hamas-ledede helsedepartementet på Gazastripen.

Minst fire av de drepte var sivile, mens seks av dem var militante palestinere, opplyser en Hamas-talsmann. Identiteten til de gjenværende tre ofrene – alle unge menn – var ikke umiddelbart kjent.

Torsdag morgen gjenopptok Israel flyangrepene på Gazastripen. Samtidig meldes det om drepte på israelsk side.

– Vi har tre drepte, sier Luba Samri, en talskvinne for israelsk politi etter at en rakett fra Gazastripen traff en boligblokk i byen Kiryat Malachi.

Israelske jagerfly angriper mål på Gazastripen.