NRK Meny
Normal

Oppdrettsselskap går i strupen på Mattilsynet

Oppdrettsselskapet Isqueen mener Mattilsynet kommer med grove og feilaktige beskyldninger.

Oppdrettsmerder

Oppdrettsselskapet Isqueen i Leknes mener det er feil at de skal ha solgt ILA-smittet fisk til Kina.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

I går fortalte Intrafish at Mattilsynet politianmelder to lakseprodusenter i Lofoten for å ha unnlatt å melde fra om utbrudd av lakseviruset innfeksiøs lakseanemi (ILA). Ved ett tilfelle skal nfeksiøs lakseanemi smittet laks ha blitt solgt til Kina. Ifølge Mattilsynet skal denne laksen komme fra bedriften Isqueen AS i Leknes.

Dette mener Mattilsynet skal ha vært en medvirkende årsak til at Kina i fjor stanset importen av hel laks fra Norge.

– Feilaktige beskyldninger

Opplysningene fra Mattilsynet får selskapet Isqueen AS til å se rødt.

– Selskapet registrerer at Mattilsynet fremsetter grove påstander mot selskapet i media der Isqueen AS blir beskyldt av Mattilsynet for å medvirke til å ødelegge det kinesiske markedet for norsk oppdrettsnæring og blir beskyldt for straffbare forhold av Mattilsynet. Disse beskyldningene tilbakevises på det sterkeste, sier daglig leder Kurt Svendsen i Isqueen AS i en epost til NRK.

Katrine Flostrand

Katrine Flostrand, avdelingssjef i Mattilsynet region nord

Foto: Mattilsynet

– Mitt svar til dette er at vi ser svært alvorlig på at varslingsplikten ikke er overholdt. Dette er bærebjelken i vårt arbeid i bekjempelsen av alvorlige sykdommer, sier Katrine Flostrand, avdelingssjef i Mattilsynet region nord.

Meldebrudd er uvanlig

Flostrand opplyser at det er svært sjelden at Mattilsynet opplever brudd på meldeplikten.

– Men når ett selskap bryter meldeplikten får det konsekvenser for hele næringen. Både vi og næringen jobber på spreng for å stanse utbruddene, derfor blir det også alvorlig når enkeltaktører bryter varslingsplikten, sier avdelingssjefen.

Kurt Svendsen i Isqueen hevder at selskapet ikke har blitt gjort kjent med anmeldelsen før det ble presentert i media, og opplyser til NRK at selskapet nå vil forholde seg til politiets etterforskning.

– Dette har jeg ingen kommentar til, sier Flostrand.

De tre siste årene har det blitt registrert 21 utbrudd av laksesykdommen ILA i Lofoten og Vesterålen. I hele Nord-Norge har det vært 31 utbrudd i samme periode.

– Selskapene bør heller varsle oss en gang for mye enn en gang for lite, sier Flostrand.

NRK har gjentatte ganger også forsøkt å komme i kontakt med Lofoten Sjøprodukter, det andre selskapet som er anmeldt, uten å lykkes. Dette selskapet skal ha slaktet laks under normal slaktestørrelse.

Til Lofotposten har selskapet bekreftet funn av ILA på deres anlegg. Ledelsen sier til avisa at de opplever at næringen og Mattilsynet har et godt samarbeid.