Oppdrettsanlegg skaper skjær i sjøen

I idylliske omgivelser utenfor Bodø skal et over 100 år gammelt fyr gjøres tilgjengelig for alle. Men nå kan et oppdrettsanlegg ødelegge for planene.

Bjørnøy fyr utenfor Bodø.

– Hvis man skal sitte her i fyret og nyte den fantastiske utsikten, så blir det ikke det samme hvis man ser rett ned på en mengde oppdrettsmerder, sier Tor Wennberg.

Han vokste opp på Landegode fyr noen hundre meter unna og jobbet selv som vikar på Bjørnøy fyr da han var ung. I hele sommer har han vært ute på Bjørnøy fyr utenfor Bodø og jobbet dugnad i hundrevis av timer.

– Et paradis

Siden fyret ble fraflyttet i 1972 har det forfalt. Nå er planen er at fyret skal pusses opp og gjøres tilgjengelig for allmennheten, på lik linje med Turistforeningens fjellhytter.

– Dette er et paradis for meg. Jeg jobber her for at også andre skal få komme hit og få oppleve denne fantasiske plassen, sier Wennberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Bjørnøy fyr

Bjørnøy fyr ligger idyllisk til like øst for Landegode utenfor Bodø

Foto: Øystein Nygård / NRK

Et planlagt oppdrettanlegg rett nedenfor fyret har imidlertid blitt et stor skjær i sjøen. Det er Lofoten sjøprodukter som ønsker å bygge oppdrettsanlegget med mellom seks til åtte merder. Søknaden deres er nå til behandling hos Nordland fylkeskommune.

– Her skal man bade, fiske og kose seg ute i den frie oberørte naturen. Dette blir en historisk plass hvor skoleklasser kan komme og se hvordan det var å jobbe ute i havgapet for 100 år siden. At det da skal være et oppdrettsanlegg rett nedenfor, vil være helt forferdelig, sier Lisbeth Lunde, leder av Bodø friluftsforum.

Hos Lofoten sjøprodukter mener de anlegget ikke vil ødelegge for naturopplevelsen.

– Vi har god erfaring fra Lofoten om at oppdrettsanlegg kan være en berikelse for naturopplevelsen til turister. Vi ønsker å spille på lag med ildsjelene bak fyret og mener at merdene ikke vil bli skjemmende, sier Roger Mosseng.

Men det argumentet møter han liten forståelse for.

Truer med å slutte

Lunde i Bodø friluftsforum skal nå lage en venneforening for å få flere til å bidra i dugnaden. Det kan bli vanskelig dersom oppdrettsanlegget kommer.

– Jeg er stygt rett for at ildsjelene vil tape motet hvis det blir et oppdrettsanlegg og dem er vi veldig avhengig av, sier Lunde.

Dermed kan det bli vanskelig å få restaureringen ferdig hvis oppdrettsanlegget kommer.

Tor Wennberg

I hele sommer har Tor Wennberg jobbet frivillig med å restaurere fyret. Nå truer han med å slutte dersom det kommer et oppdrettanlegg.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Jeg har vært så mange plasser hvor det er oppdrettmerder og jeg vet at det ikke blir det samme. Kommer oppdrettsanlegget mister jeg motivasjonen. Da slutter jeg og finner på noe annet å gjøre i stedet, avslutter Tor Wennberg.