Oppdrettere ønsker lån

Småoppdrettere i Salten ønsker lån fra fylkeskommunen for å få råd til å betale de nye laksekonsesjonene som nå deles ut.

Illustrasjonsfoto oppdrett

Småoppdrettere trenger penger for å kjøpe laksekonsesjoner. Pengene vil de låne fra fylkeskommunen.

Foto: Einar Breivik / NRK

Nordland fylkeskommune får tre millioner kroner fra staten for hver laksekonsesjon som selges, og oppdretterne vil at disse pengene gis oppdretterne som lån.

Hensikten er å få finansiert kjøpet av konsesjonene, sier Roger Øksheim i Salten Aqua.

- Det aller beste hadde vært om man kunne gjort grep på nasjonalt nivå. Jeg tenker rent prinsipielt på alle småoppdrettere. Uansett hvor de måtte befinne seg i landet.

- Hvis dette ikke er mulig så har jeg i allefall godt håp om at Nordland fylke er i stand til å ta selvstendige grep og gjøre de mest fornuftige tingene, sier Roger Øksheim.

Mangler penger

Mange ble glade da fiskeri- og kystminister Helga Pedersen nylig kunngjorde at Nordland skulle få 15 nye laksekonsesjonener til små oppdrettere.

Gleden snudde imidlertid til fortvilelse da prisen for konsesjonene ble kjent. Staten vil ha åtte millioner kroner for konsesjonene, og det er penger oppdretterne ikke klarer å skaffe.

- Når regjeringen da har en helt klar målgruppe og en intensjon om at det er de minste aktørene som skal tilgodeses, så er vi redde for at intensjonene ikke treffer målet. Da må man forsøke å få dette til å henge i hop, sier Øksheim.

Kan ikke love noe

De eneste som jublet over denne prisen var Nordland fylkeskommune. De får overført tre av disse åtte millionene.

Tilsammen får fylkeskommunen 45 millioner kroner for de 15 konsesjonene.

Fylkesråd for næring, Liv-Julie Wågan, kan ikke love oppdretterne lån.

- En ting er i allefall sikkert og det er at vi tar denne saken med oss videre.

- Jeg kan også opplyse om at vi har tatt denne saken så på alvor at vi allerede har sendt et brev til departementet der vi ber om et møte.

- Hensikten er å diskutere problemstillingen og kriteriene rundt tildelingen av de 15 konsesjonenemed departementet, sier Wågan.