Hopp til innhold

Oppdaget spekkhogger i fjæra: – Helt sprøtt

Da Kristoffer Larsen var på familiebesøk på Instøya i helga oppdaget han og familien en ung spekkhogger i fjæra. – Den var bare noen få meter fra strandkanten, sier han.

Det var under et familiebesøk på Instøya i Øksnes Kristoffer Larsen og hans familie fikk seg en real overraskelse lørdag formiddag, skriver Vesterålen Online.

– Det var rundt klokken 12 lørdag at samboeren min skulle ut for å ta et bilde av de naturskjønne omgivelsene på Instøya. Og da hørte hun først noen lyder før hun så at det lå noe i fjæresteinene, forteller han på telefon til NRK.no.

Etter en nærmere undersøkelse viste det seg å være en ung spekkhogger som hadde forvillet seg bort fra flokken, og havnet i fjæra.

– Den befant seg bare noen få meter fra vannkanten. Jeg fikk nesten lyst til å vasse ut og klappe den. Vi stod og betraktet hvalen i rundt et halvt minutt, før den ble oppmerksom på oss og svømte ut. Men fremdeles var den ganske nært land, fortsetter han.

– Helt sprøtt

Kristoffer Larsen

ALDRI OPPLEVD LIGNENDE: – Jeg fikk nesten lyst til å vasse ut og klappe den, sier Kristoffer Larsen.

Foto: Torgeir Larsen / Privat

Larsen, som nå bor i Tønsberg, forteller at han aldri har opplevd noe lignende tidligere.

– Samboeren min har aldri sett hval før, og jeg har ikke opplevd noe slikt på nært hold. Det var helt sprøtt, sier han.

– Hva tenkte dere da dere så den?

– At han kanskje var skadet. Men det kan ikke stemme, for den svømte jo tilsynelatende fint.

Nå har lokalbefolkningen engasjert seg for å redde dyret.

– Jeg var i kontakt med min far tidligere i dag, og spekkhoggeren var da fremdeles å se i nærheten av fjæra der. Han fortalte også at folk hadde blitt oppmerksom på den, og begynt å gi den mat, sier han.

– Vil sannsynligvis ikke overleve

Anna Tiu Kristiina Similä har tatt en doktorgrad i spekkhoggeradferd ved Universitetet i Tromsø. Hun forteller at unge spekkhoggere er helt avhengig av å ha en flokk rundt seg for å overleve.

– Denne er veldig ung, og kommer ikke til å klare seg på egen hånd. Så denne situasjonen er veldig uheldig, og reiser en del etiske spørsmål rundt hva man skal gjøre med den, sier hun på telefon til NRK.no.

Hun er usikker på om det har noen hensikt å mate dyret.

– Den trenger ikke bare mat, men også atferdsmessig stimuli. Spekkhoggere er smarte dyr, og dette individet burde vært gjenforent med familiegruppen sin. Men det er tilnærmet umulig, for vi vet ikke hvilken familiegruppe den tilhører. Og selv om vi gjorde det, hadde det vært veldig vanskelig å transportere den til dem, forklarer hun.

Similä mener det store spørsmålet er hvordan den havnet der i utgangspunktet.

– I mine 25 år som forsker har jeg aldri opplevd noe slikt før, og jeg lurer på hva som har skjedd. Unge dyr er alltid sammen med flokkmedlemmer, avslutter hun.