NRK Meny
Normal

- Kunnskap skal gi superkrefter

- Vi her i Norge som engasjerer oss i Operasjon Dagsverk er superhelter. Det er også jentene i Bangladesh som vi hjelper i årets aksjon, sier Kristin Hagan.

Ungdommer i Operasjon Dagsverk

Operasjon Dagsverk 2008: Det er norske elever som selv bestemmer hvilket prosjekt OD-pengene skal gå til gjennom stemmegivning på Elevtinget og på uravstemning på de skolene som har deltatt på OD et av de to siste årene. I år går pengene til utdanning av jenter i Bangladesh.

Foto: Ola Helness / NRK

Inntektene fra årets Operasjon Dagsverk skal gå til utdanning av jenter I Bangladesh.

- Gjennom OD 08 vil jentene i Bangladesh få kunnskap til å bruke sine superkrefter. Superhelter finnes i både Norge og Bangladesh, sier Kristin Hagan.

Superhelter hiver seg uti Operasjon Dagsverk 2008

Operasjon Dagsverk 2008: - Utkledd i superheltutstyr er ungdommene klare til å jobbe for å få inn penger til ungdommer i Bangladesh.

Foto: Ola Helness / NRK

Jobbank

Nytt av året er opprettelsen av en jobbank. Arbeidsgivere som ønsker å ha elever på sin arbeidsplass under Operasjon Dagsverk registrerer seg i denne databasen. Elevene som ikke har funnet seg jobb på andre måter, kan deretter bruke jobbanken til å finne jobber i sitt område.

- Her kan arbeidsgiveren si hvor mange hun/han vil ha i arbeid, og hva de vil betale for jobben. Nå skal ut til arbeidsgivere og fortelle de om jobbanken, sier Hagan.

Hjelper jenter med utdanning

Årets Operasjon Dagsverk vil hovedsakelig gå til Strømmestiftelsens prosjekt Shonglap i Bangladesh. Shonglap betyr dialog på bengali.

Programmet er en ettårig utdanning for ugifte jenter mellom 11 og 19 år som har gått glipp av skolen på grunn av fattigdom. Programmet er godkjent som nasjonalt prosjekt. Shonglap er en utdanning disse jentene ellers aldri ville ha fått.

Superhelten Kristin Hagan

Kristin Hagan jobber for å få oppdrag til ungdommer som stiller opp.

Foto: Ola Helness / NRK

Bakgrunnen for shonglap prosjektet er at gjennom utdanning kan jentene unngå for tidlig ekteskap, tvangsprostitusjon, overgrep og utnytting. Gjennom utdanning får de selvstendighet og muligheten til å klare seg selv.

Utdanningen er delt opp i tre bolker. Det første halvåret lærer jentene om forhold som er viktige for å leve et godt liv i familie og lokalsamfunn. Sentralt her står helse, hygiene, rettigheter og bevisstgjøring. Deretter følger et tre måneder langt lese- og skrivekurs. Til slutt får jentene en enkel opplæring i ulike typer yrker og aktiviteter.

Så langt har 15 000 jenter fullført programmet. De neste fem årene skal Strømmestiftelsen - med midler fra blant annet Operasjon Dagsverk 2008 - hjelpe minst 100 000 ungdommer i Bangladesh til å bli sjef i eget liv.