Ønsket å utsette utsendelse av brødrepar – fikk nei fra FN

Tirsdag møtte rundt 800 mennesker opp for å demonstrere mot utsendelsen av et brødrepar fra Mosjøen. Fredag ble det klart at brødrene mest sannsynlig sendes ut av landet likevel.

Fakkeltog Mosjøen

STORT ENGASJEMENT: Brødreparet ble hentet av politiet torsdag for en uke siden. Det har skapt stort engasjement i lokalmiljøet. Her fra demonstrasjonen i Mosjøen tirsdag.

Foto: Morten Klaussen

Brødrepar Mosjøen

Brødrene Hamed (22) og Hamid (23) Tajik skal sendes ut av Norge 8. desember.

Foto: Privat

De to brødrene Hamed (22) og Hamid (23) Tajik har i flere år vært en viktig del av lokalmiljøet i Mosjøen på Helgeland.

Forrige torsdag ble de to hentet av politiet med beskjed om at de skal sendes ut av landet, etter å ha bodd i Norge i over fem år. Det vakte sterke reaksjoner i lokalmiljøet, hvor over 800 mennesker tirsdag møtte opp til fakkeltog i slaps og regn.

Det ble blant annet engasjert en advokat i saken for å få begjært utsendelsen utsatt, og i lokalsamfunnet har mange hatt tro på en lykkelig slutt. Men tidligere i dag kom beskjeden: Oslo tingrett rekker ikke å behandle saken før over helga.

– Og da er de jo allerede utsendt, siden de etter planen skal sendes ut på mandag, sier Espen Isaksen i Mosjøen Idrettslag, som er en av de som har engasjert seg sterkt i saken.

Han forteller at de hadde et siste håp da advokaten sendte en begjæring om utsettelse til en av FNs komiteer.

– Det kom en muntlig tilbakemelding fra komiteen i kveld om at begjæringen om utsettelse ikke tas til følge. Da er i praksis løpet kjørt, sier Isaksen.

Sendes ut like over helgen

De to brødrene har vært sentrale i fotballmiljøet i byen, og saken har vekket stort engasjement blant folk. Brødreparet har to ganger fått avslag på sin søknad om lovlig opphold i Norge, senest i 2011.

Det er viktig å poengtere at dette ikke handler om fotball, men at det handler om en prinsipielt viktig sak som omhandler veldig mange unge i Norge i dag.

Nå sitter de på Trandum i påvente av å bli sendt ut av landet rett over helgen.

– Vi har hele tiden trodd på historien fra guttene, om at det ikke kommer fra Afghanistan, som er det landet de har fått utvisningsvedtak til, men i stedet hører hjemme i Iran. Nå får vi aldri svar på om utsendelsen kunne blitt utsatt, og om hele saken kunne fått et annerledes utfall, sier Isaksen.

Han forteller at brødrene begynte å spille fotball i det lokale idrettslaget, hvor Isaksen selv er daglig leder.

– Dette er to positive og ærlige gutter som har et ønske om å få gå skole og jobbe i Norge. Det er viktig å poengtere at dette ikke handler om fotball, men at det handler om en prinsipielt viktig sak som omhandler veldig mange unge i Norge i dag.

Mister retten

Under aksjonen tirsdag kveld ble det gjennomført både fakkeltog og appeller til støtte for brødreparet. Både politikere og andre har engasjert seg i saken.

Hvis brødrene blir sendt ut av landet mandag, mister de retten til å få behandlet begjæringen om utsettelse.

– Da får vi aldri svar på om begjæringa går igjennom eller ikke, sier Isaksen.

NRK har fredag kveld forsøkt å få tak i brødrenes advokat, uten å lykkes.

Tirsdag kveld mobiliserte lokalsamfunnet i Mosjøen mot utsendelsen av et brødrepar da over 800 mennesker møtte opp til fakkeltog.

Video fra fakkeltoget i Mosjøen tirsdag kveld.