Hopp til innhold

Han skal prøve å sterilisere oppdrettslaks

Ved hjelp av en helt ny vaksine håper forskere i Bodø å fjerne problemer som oppstår når oppdrettslaksen rømmer. – Det må ikke bli en sovepute, advarer Naturvernforbundet.

Igor Babiak

Professor Igor Babiak ved Universitetet i Nordland leder prosjektet som har som mål å utvikle en vaksine for sterilisering av oppdrettslaks.

Foto: Svein-Arnt Eriksen, Universitetet i Nordland

Vaksinen som forskerne ønsker å utvikle skal redusere evnen til kjønnsmodning hos laks.

Hensikten er følgelig å redusere utviklingen av kjønnsceller, og dermed reproduksjonen hos oppdrettslaksen.

– I fangenskap starter kjønnsmodningen hos laks mye tidligere enn i vill tilstand. Hvis vi lykkes med å utvikle en vaksine som kan brukes på laks, vil redusert kjønnsmodning bidra til at laksen vokser raskere, forklarer professor Igor Babiak ved Universitetet i Nordland i Bodø.

Lars Haltbrekken

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, advarer mot å gjøre forskningen til en sovepute.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Ifølge ham bruker fisken svært mye tid på å utvikle kjønnsorganer. Etter hvert slutter den også å spise fordi den tror at den skal ut på gytevandring.

Det fører også til at fiskekjøttet blir dårligere, mener forskerne.

– Redusert kjønnsmodning hos laksen kan bety mange millioner kroner i merverdi for norske lakseprodusenter, sier Babiak i en pressemelding.

– Ikke la det bli en sovepute

Forskningsprosjektet som har fått støtte fra Norges forskningsråd, og som har et budsjett på drøyt 10 millioner kroner, kan også bidra til å løse problemer knyttet til rømming av oppdrettslaks, påpeker forskerne.

– Klarer vi å finne en vaksine som kan sterilisere laks i oppdrett, vil vi også ha fjernet et viktig problem når laks rømmer, forklarer forskningslederen, og viser til at villaksen kan bli truet rent genetisk når oppdrettslaks rømmer.

Fullt så overbevist er ikke Norges Naturvernforbund, som advarer mot å vente på forskningsresultatene.

– Det er flott at det forskes på dette, men det må ikke bli en sovepute mot å innføre tiltak som begrenser og stopper rømmingen fra oppdrettsanlegg kraftig allerede i dag, påpeker leder Lars Haltbrekken til NRK.no.

– Vi vil advare mot at man venter med å innføre tiltak til man har et resultat fra forskninga klar, legger han til.

Mener det haster med tiltak

Oppdrettsanlegg - oppdrettslaks - laks

– Klarer vi å finne en vaksine som kan sterilisere laks i oppdrett, vil vi også ha fjernet et viktig problem når laks rømmer fra oppdrettsanlegg, sier forskningslederen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB/Scanpix

Haltbrekken vil ikke mene noe om hvor realistisk det er å få til et ønsket resultat når det gjelder vaksinen, men sier at det haster med tiltak.

– Dette er ikke gjort over natta, og det er viktig å innføre tiltak for å begrense rømminga fra anleggene.

– Vi må også få innført en ordning som merker oppdrettslaksen slik at man vet hvem som er ansvarlig når rømming skjer, legger han til.

– Alltid en risiko for ikke å lykkes

Forsøkene, som skal skje ved Universitetet i Nordland, vil bli gjort både på sebrafisk og på atlantisk laks.

– Selv om det er gjort lovende forsøk tidligere på sebrafisk, er det et langt stykke å gå før en vet om forskerne vil lykkes, sier forskningsleder Igor Babiak.

Han påpeker at forsøkene med sebrafisk har vist at det er teoretisk mulig å bremse prosessen med reproduksjon hos sebrafisk.

– Vi skal nå gå et skritt videre, og teste ut vaksinen og teknologien både på sebrafisk og på laks over tid, slik at vi får det endelige svaret.

– Men det er alltid en risiko for at vi ikke lykkes, avslutter forskningslederen.

Video c8f9430c-706b-45c5-bdff-8b12e705478e.png

DYKKERE TELLER LAKSEN: Flere dykkere teller hvor mange laks det er i den tre mil lange Beiarelva. Sak fra 2011.