Hopp til innhold

Ønsker opplevelser under juletreet

Til jul ønsker vi oss først og fremst opplevelser og reiser fremfor materielle ting. – Vi lar oss ikke stoppe av frykt, sier informasjonssjef i reisebyrået, Ving.

Julehandelen

Slik ser ønskelistens topp-fire ut.

Foto: Benjamin Fredriksen / NTB/NRK

Under juletreet i år håper flere å finne billetter til ulike reisemål, eller andre former for opplevelser.

Temaet på toppen av ønskelista har ikke endret seg på fire år. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Stiftelsen Elektronikkbransjen.

– I fire år har vi laget en spørreundersøkelse hvor vi spør noen tusen mennesker om hva de ønsker seg til jul, hvor mye penger de bruker på julegaver og hva som betyr mest for dem, forteller administrerende direktør, Jan Røsholm.

Ustoppelig reiselyst

Elisabeth Larsen-Vonstett

Elisabeth Larsen-Vonstett ser at det er populært å kjøpe reiser, eller bidra økonomisk med et gavekort til en reise, i julegavene til andre.

Foto: Jonas Koel

– Til tross for den siste tidens hendelser som terror i tunisia, e-bola smitte, økonomisk nedgang i Hellas, uro i Tyrkia, og Paris-terror har vi fortsatt en ustoppelig lyst til å reise, sier informasjonssjef i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

– Det er fint at vi ikke lar oss stoppe av frykt, men at vi lever livet som vi ønsker, fortsetter hun.

Årets kalde sommer satte nordmenns reiselyst på høygir, og flere reisebyråer meldte om fullbookede fly og høyt trykk fra desperate kunder.

– Sommeren hadde lite D-vitaminer å by på, og på grunn av det setter nok mange pris på en reise under juletreet i år, sier Larsen-Vonstett.

Hyppt med elektronikk

Jan A. Røsholm fra Elektronikkbransjen

Administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm, forteller at nettbrett og mobiltelefon er øverst på ønskelisten blant elektronikk.

Foto: Elektronikkbransjen

For første gang siden undersøkelsen ble laget planlegger nordmenn å bruke mindre penger på julegavene enn før. Elektronikk er likevel høyt på listen over julegaveønskene, og fjorårets ferske «smartklokker» ser ut til å klatre på ønskelistene.

Smartklokker og -armbånd seiler nemlig opp på andreplass på ønskelisten blant elektronikkønskene, med 9 prosent som vil ha et slikt produkt til jul.

– Smartklokker og pulsklokker er nykommere som ser ut til å bli veldig populære. Noen koster bare et par hundre kroner, og er derfor fine julegaver for de som ikke vil bruke flere tusen kroner på gavene, sier Røsholm.

Ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen blir smartklokker og -armbånd stadig mer populære. I første halvår av 2015 sier 240.000 nordmenn at de har et aktivitetsarmbånd som kobles til mobilen, og 80.000 sier de har en smartklokke. Det er i følge Stiftelsen Elektronikkbransjen en dobling fra samme periode i 2014.

Blant de som ønsker seg forbrukerelektronikk til jul, er det nettbrett og mobiltelefoner som topper listen. 13 prosent av oss ønsker seg ett av disse produktene under treet.

– Viktigst med omtanken

Undersøkelsen viser mer enn bare hva vi ønsker oss til jul. Den forteller nemlig også hva nordmenn mener kjennetegner en fin julegave.

– Det viktigste for 72 prosent er at gaven blir gitt med omtanke, sier Røsholm.

Videre mener 39 prosent det er viktig at gaven er nyttig, mens 26 prosent mener den bør være i tråd med ønskeliste. Nest nederst ligger humoren i gaven, og kun 1 prosent mener verdien på gaven er viktig.