Hopp til innhold

Ønsker frie priser på fisk

Fiskekjøpere vil fjerne loven som sikrer fiskere minstepris for fisken sin.

Fersk torsk

REGULERINGS-NEI: Fiskekjøpere mener problemene med å få solgt torsk er en god grunn til å fjerne minsteprisen på fisken.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

- Det er en god måte å berge fiskeanlegg på land som står i fare for å gå konkurs, sier Nils Williksen i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

Råfiskloven sikrer fiskere en minstepris for fisken som de selger. Den må kjøperne forholde seg til uansett prisbilde for fisk ute i markedet.

Akkurat nå er det krise i torskenæringen, med store lagre torsk som ligger usolgt. Derfor vil kjøperne ha bort minsteprisen, og dermed tømme lagrene.

- Piggene ute

Akkurat nå er det krise i torskenæringen, med store lagre torsk som ligger usolgt. Derfor vil kjøperne ha bort minsteprisen, og dermed tømme lagrene.

Politikerne tør ikke gjøre noe med loven, sier Nils Williksen i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

- Hver gang det er snakk om å gjøre noe med loven, er det alle pigger ute. Sist viste det seg i januar, da representanter fra alle politiske parti var samlet på en fiskekonferanse på Stjørdal, sier Williksen.

- Urgammelt

Han synes det er svært merkelig.

- Lover er jo urgammel og er laget for ei helt anna tid, sier Williksen.

Han ser for seg en dyster høst med mange konkurser i fiskeindustrien.

Målet må være å berge alle anleggene som står i fare for å gå konkurs, sier han.

- Det så få aktører igjen på kyststrekningen mellom Rørvik i trøndelag og Svolvær, at skal de være levedyktig så må de anleggene bestå, mener Williksen.

- Glemmer kjøperne

Også fiskekjøper Kjell Inge Jakobsen på Herøy i Helgland tror det blir mange konkurser til høsten. Han forundres over den manglende politiske interessen for krisa.

- Politikerne fokuserer kun på fiskerne. Det er bra. Men de kan ikke samtidig glemme at også industrien på land er nødt til å ha et regnskap som går i pluss, sier Jakobsen.