Liga sendte anabole steroider i posten

En dopingliga med base i Tromsø, Narvik og Herøy er avslørt av politiet. Ifølge politiet kan det være snakk om det største dopingbeslaget i norgeshistorien.

Ulovlig dopingfabrikk i Romsdal

ULOVLIG DOPINGFABRIKK: I et stuelaboratorium i Romsdal røres dopingpulver ut i oppvarmet olje. Politiet i Nord-Norge beslagla til sammen 17 liter med slike flytende steroider.

Foto: Politiet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Åtte personer er pågrepet og ti er siktet i det som er en av de største dopingsakene i norgeshistorien, styrt fra Nord-Norge.

Siden 2009 har politiet i Narvik etterforsket en større dopingsak i tett samarbeid med Sunnmøre politidistrikt og tollvesenet i Narvik og Oslo. Troms politidistrikt ble også involvert i saken vinteren 2010.

Politiet og tollvesenet har beslaglagt til sammen 17 liter med flytende steroider. Dette er pulver som er blandet med olje og gjort flytende.

Politiet har også beslaglagt utstyr som er brukt eller har vært tenkt brukt til produksjon av anabole steroider.

Ikke full oversikt

– Det er en omfattende sak, men vi har ennå ikke full oversikt, sier politiadvokat Steffen Ravnåsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

Det var 13. desember i fjor at politiet etter tips fra Tollvesenet slo til mot sju personer i Narvik, Tromsø, Ulstein og Herøy.

Flere av de arresterte viste seg å ha større eller mindre roller i forbindelse med produksjon og omsetning av anabole steroider, eventuelt at de hadde bistått med å skaffe stoff og utstyr til produksjon.

– Etterforskningsarbeidet tyder på at mesteparten av produksjonen har skjedd nordpå, sier Steffen Ravnåsen.

Nettverket har importert anabole steroider i pulverform fra Kina. Deretter har pulveret blitt omgjort til flytende væske i et laboratorium. En mann fra Narvik har i avhør innrømmet å ha tatt imot utstyr for framstilling av anabole steroider.

Postbokser

I stor grad har dopen blitt solgt gjennom internettsider for kroppsbyggere. Mye av stoffet er omsatt gjennom posten. Det samme har betalinga for dopen, men det har også vært brukt postbokser i andre sine navn.

– Dette er en metode vi kjenner til fra andre lignende saker, sier Steffen Ravnåsen.

Ifølge Sunnmørsposten har det kostet rundt 600 kroner for et medisinglass av stoffet. Normalt har en kur kosta 3000 kroner eller mer. Salgssummen for en kilo av stoffet er dermed på nærmere en million kroner.

Om dopbeslaget viser seg å være det største i Norge, er det snakk om mer enn ti kilo anabole steroider til en salgsverdi på rundt ti millioner kroner.

Muskeljakt

Stoffet er sterkt muskelbyggende. Steffen Ravnåsen sier det er ulovlig å importere, produsere og å selge anabole stereoider.

Derimot er det lovlig å oppbevare inntil en brukerdose.

– Vi kommer høyst trolig ikke til å aksjonere mot kjøperne. Vi konsentrerer oss om de som har importert, produsert og solgt stoffet, sier Ravnåsen, som ikke vil opplyse noe om hvor mange som er med i nettverket.

– Dette er noe av det vi prøver å finne ut av. Etterforskinga ledes av Midt Hålogaland politidistrikt, i samarbeid med blant annet Ulstein og Hareid lensmannskontor.

Gjenstår mye etterforskning

Ravnåsen sier at det gjenstår mye etterforskning, og han utelukker ikke nye arrestasjoner i saken.

Politiet har samarbeidet nært med Tollvesenet i denne saken, blant annet gjennom sporing av sendinger av postpakker.

Dersom det viser seg at aktiviteten til nettverket omfatter begrepet organisert kriminalitet i straffeloven, er strafferammen seks års fengsel.