Hopp til innhold

Oljeuenighet ga to 1.mai-tog

Oljemotstandere i Vesterålen klarte ikke å bli enige om en felles parole. Dermed ble det to tog på Sortland i dag.

Flere steder i Nordland har arbeidernes dag blitt behørig markert. I togene har arbeidere demonstrert for eller mot saker de brenner for.

Uenighet om parole ga ekstratog

Men ikke alle brenner for det samme og på Sortland resulterte det i at årets tog ble delt. Uenighet om oljeparolene førte til at 1. mai-toget gikk to ganger.

Flertallet i 1. mai komiteen endte på teksten"Sats på bærekraftig utvikling i LoVe – Fisk foran olje!", men oljemotstanderne mente parolen var for utydelig til at alle kunne støtte den, skriver vol.no.

Dermed valgte Folkeaksjonen oljefritt LoVeSe å arrangere sitt eget 1. mai tidligere på formiddagen.

– 1. mai går aldri av moten

I Bodø klarte de seg med ett tog, men Brigt Kristensen i Bodø Rødt skulle gjerne hatt flere deltakere.

– Selv om oppmøtet er godt, burde det vært fire ganger så mange her. Det er veldig mye viktig å ta vare på og sloss for. 1. mai går aldri av moten.

Kristensen tror den økonomiske krisen har gjort at dagen har fått en ny vår lenger sør i Europa, men vil ikke dømme de som velger å bruke 1. mai som en fridag.

– Det blir lett moralisering over hva folk velger å gjøre. Men jeg tror stadig nye folk velger å bruke denne dagen.

Valgte golf framfor tog

Bodø Golfklubb

DUGNAD: Medlemmer fra Bodø golfklubb hadde samlet seg på «driving rangen» 1. mai for trening og dugnad.

Foto: Emil Indsetviken / NRk

For det er ikke alle som setter av dagen til å gå i tog og høre på appeller. I Bodø golfklubb ble dagen brukt til å svinge køllene og til å gjøre dugnadsarbeid.

– Det er mange som bruker både 1. mai og 17 mai som golfdag. Det er ikke alle som er like ivrige toggjengere, vi går heller i tog ned til rangen. Det er en fin fridag for golfere, sier Pål Hansen som er trener i klubben.

Av de rundt 330 medlemmene valgte flere av golferne å bruke arbeidernes kampdag til å gjøre golfbanen på Ilstad sør for Bodø klar for årets sesong.

Sulis

I det gamle industritettstedet Sulitjelma var det tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla som holdt 1. mai-appell.

– Man merker jo at stedet har et historisk sus når gjelder fagbevegelsen, sa Valla til Avisa Nordland før hun gikk i gang med dagens hovedtale på en godt besøkt arbeiderdag.