Oljeselskapene må skjerpe seg

Senterpartiet vil ha en tøffere linje overfor oljeselskapene. Krever lokale ringvirkninger av olje- og gassutvinninga utenfor Helgeland.

Arbeidere på Norneskipet

VIL HA STØRRE RINGVIRKNINGER: Sp-politikeren Janne Sjelmo Nordås vil stille strengere krav til oljeselskapene. - De opererer utafor stuedøra vår, og det vil vi ha mer igjen får, sier Sjelmo Nordås.

Foto: NRK

Oljeselskapene må bli ilagt krav om både ilandføring av gass, og flere basefunksjoner. Det mener senterpartiets førstekandidat til stortinget i Nordland, Janne Sjelmo Nordås . Hun vil skjerpe kravene til oljeselskapene, og slik skape lokale ringvirkninger av olje og gassvirksomheten utenfor Helgeland:

- Borelisens bør også innebære krav om ringvirkninger, sier Janne Sjelmo Nordås.

Helgelandsbase, Sandnessjøen

Helgelandsbase på Horvneset vil gjerne vokse seg størrre.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Utålmodig basesjef

Anleggsmaskinene går i skytteltrafikk på det nye baseområdet Horvneset i Sandnessjøen. Her vil det meste av basefunksjoner, verkstedindustri, og annen virksomhet som trengs for å drifte dagens, og fremtidas olje- og gassutvinning utenfor Helgelandskysten bli etablert.

Administrerende direktør Jann Winsents i Helgelandsbase eiendom jobber på spreng for å få nye aktører på plass. Men han er utålmodig, og vet at det er mye som skal til å å fylle det 350 mål store baseområde:

- Vi har i dag, med Statoil og det vi kommer til å få med BP, en begynnelse. Så får vi se hva de andre oljeselskapene og aktørene som er etablert utenfor stuedøra vår finner på etterhvert, sier Winsents.

Varsler en tøffere linje

Men selv om BP, og Staoil har, og vil etablere basefunksjoner i Sandnessjøen er det allerede stor aktivitet utenfor kysten av Helgeland.

Bare smuler av denne aktiviteten er så langt kommet tilbake som ringvirkninger for regionen. Det gjør at 1. kandidat for Senterpartiet Janne Sjelmo Nordås nå varsler en tøffere linje overfor oljeselskapene:

- Vi snakker om ilandføring og og om basefunksjoner knytta til der selskapene allerede er i dag. Vi vet også at det er felt som er funnet på gass-og oljesida som er store. Da vil det være forunderlig hvis ikke selskapene sikrer ringvikrninger på Helgeland, sier Janne Sjelmo Nordås.

- Hvor var Sp?

Senterpartiets burde stilt krav om ringvirkninger som følge av gassutvinninga utafor Helgeland for lenge siden. Det sier Høyres stortingskandidat Ivar Kristiansen.

- Janne Sjelmo Nordås utspill om lokale ringvirkninger er merkelig så lenge partiet har sittet fire år med regjeringsmakt, sier Kristiansen.

De rødgrønne har hatt alle muligheter for å sette tøffere krav overfor oljeselskapene, men har gjort svært lite, sier Kristiansen.