Hopp til innhold

Norsk oljeindustri presses nordover: – Må finne noe stort for å fortsette som nå

Verdens største oljeriggselskap investerer for å gjøre Helgeland til et sentrum for riggvedlikehold i Norskehavet og Barentshavet.

Aasta Hansteen

Gassplattformen Aasta Hansteen ligger rundt 300 kilometer vest av Sandnessjøen på Helgeland.

Foto: Roar Lindefjeld and Bo B. Randulff

– Det er uttrykk for at det er en reell forflytning nordover, sier økonomisk historiker, Helge Ryggvik.

Tyngden i norsk oljeindustri er for alvor i ferd med å bevege seg fra Nordsjøen.

Ved røravdelingen til entreprenøren Momek i Helgeland i Nordland klargjøres en ny aksling til en undervannsinstallasjon på Snefrid Nord, ved Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet.

Bedriften er en av 12 helgelandsbedrifter som går sammen om å tilby tjenester for riggvedlikehold til Transocean – verdens ledende riggselskap.

Skepsis til liten oljeaktivitet

Transocean var først tvilende til å investere i oljebransjen på Helgeland, hvor aktiviteten innenfor olje og gass har vært liten, men:

Eivind Borsheim, Transocean

Ansvarlig for rammekontrakter i Transocean, Eivind Borsheim.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Da jeg kom opp, ble jeg mektig imponert. Ekspertisen finnes her, vi har bare ikke visst om det, sier ansvarlig for rammekontrakter i Transocean, Eivind Borsheim.

Helt siden oljeproduksjonen startet på Nornefeltet utenfor Helgeland i 1997, har industrien i regionen posisjonert seg for oppdrag.

De største kontraktene kom med utbygginga av Aasta Hansteen-feltet, men da bunnen falt ut av markedet for noen år siden, satt flere bedrifter igjen med ei regning større enn gevinsten.

Det har de lært av, sier Andreas Lie i Momek.

– Må finne noe stort og nytt

Nordland har lenge vært som lille-Per i midten – med brorparten av norsk olje- og gassaktivitet utenfor Troms og Finnmark i nord og utenfor vestlandskysten minst like langt i sør.

I desember startet verdens største plattform i sitt slag, Aasta Hansteen, produksjonen.

Helge Ryggvik

– Det eneste stedet du vet for lite til at du kanskje kan få et gjennombrudd, er i Barentshavet, sier økonomisk historiker ved Universitetet i Oslo, Helge Ryggvik.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

– Plutselig fra å være i en utkant, ender Nordland opp med å være i sentrum, sier Ryggvik ved Universitetet i Oslo.

Historikeren sier presset om å få opp aktiviteten i nord ikke kommer fra oljeindustrien, men fra norske myndigheter som ønsker gjennombrudd.

– Det er fordi det er lite igjen ellers på norsk sokkel, sier Ryggvik.

– Gitt at man skal klare å opprettholde norsk oljeaktivitet på det nivået som er nå, må man finne noe stort og nytt, sier han.

Tror Helgeland kan bli ledende

Bak ideen om å samle helgelandsbedriftene for samarbeid står Lofthus AS ved daglig leder Torger Lofthus.

Torger Lofthus, Lofthus AS

Torger Lofthus, daglig leder i Lofthus AS.

Foto: Frank Nygård / NRK

Han tror Helgeland, med ASCO i Sandnessjøen og Westcon i Nesna, kan bli en ledende leverandør av vedlikehold og servicetjenester for riggselskaper som skal operere i Norskehavet og Barentshavet.

– Vi har alltid vært den største huben, og har endelig synliggjort det på en veldig tydelig måte, sier Lofthus.

I dag har Transocean to rigger på kontrakt. De skal klassifiseres til kai igjen i løpet av 2020-2021, forteller Borsheim i Transocean.

NRK gjør oppmerksom på at det først sto at Transocean investerer «milliarder på Helgeland». Det stemmer at Transocean investerer på Helgeland, men ikke i den størrelsesorden.