Normal

Oljeprotester mot Ap

150 demonstranter fra Natur og Ungdom i gule støvler og sydvester møtte opp, da Arbeiderpartiets landsmøte ble åpnet i dag.

Oljeprotester

Natur og Ungdom krever at Arbeiderpartiet forteller hvilket standpunkt partiet har til oljeaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

Natur og ungdom krever at Jens Stoltenberg forteller hvilket standpunkt Arbeiderpartiet vil ta når det gjelder oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Demonstrantene stilte seg opp utenfor Folkets Hus i Oslo, i forbindelse med åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Leder i Nordland Natur og Ungdom Marit Eriksen Wangaard håper protestene blir lagt merke til.

- Vi hadde ikke gjort det hvis vi ikke trodde det nyttet. Selvfølgelig håper vi det vil nytte. Det er en viktig sak, og det er viktig at de tar et standpunkt i allefall.

Forventer debatt om oljeboring

Arbeiderpartiets landsmøte går av stabelen i helgen og det er ventet debatt om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

- De fleste sier ikke så mye, noen sier takk. Men vi håper de får med seg budskapet vårt, sier Eriksen Wangaard.

Natur og Ungdom

Natur og Ungdom viser til hvordan klimagassutslippene fra oljeindustrien i Norge har økt siden 1990.

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

Politikerne som passerte demonstrantene kunne i allefall ikke unngå å legge merke til budskapet fra Natur og Ungdom. Demonstrantene delte ut tørrfisk til de forbipasserende.

- Fordi det er et symbol. Det er tørrfisk fra lofoten, fra lokalt næringsliv som støtter oss i saken, sier Eriksen Wangaard.

- Hva sier andre som går forbi?

Vi får mange rare blikk, men så får vi også mange smilende blikk. Det er morsomt fordi det viser at folk syntes det er bra det vi gjør, sier hun.