NRK Meny
Normal

Oljen splitter kirken

Prosten i Vesterålen er uenig i oppropet Den norske kirke har laget mot oljeleting i nord.

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Biskopen i Sør-Hålogland og andre i kirka må få mene hva de vil, men ei samla kirke står ikke bak oppropet, sier prost Olav Holten i Vesterålen.

- Jeg har problemer med at de sier at kirken som helhet har dette synet. Det er drøyt. På en måte tar de ikke på alvor de som har et annet syn på dette.

- Mange ønsker olje

I går lanserte Den norske kirke sammen med Norges kristne råd og Kirkens Nødhjelp det den kaller «en tiårig miljøsatsing». De ber om en «tenkepause» i oljeletingen, og foreslår et fem års moratorium for tildeling av nye områder.

Inga Marte Thorkildsen mottar vekkerklokke fra biskopen

SVs miljøtalskvinne Inga Marte Thorkildsen mottar vekkerklokke fra biskop Tor B. Jørgensen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Biskopen i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, gikk først i protesttoget til Stortinget. Da demonstrantene ankom Stortinget i formiddag fikk representanter for alle partiene overrakt vekkerklokker for å få dem til å våkne opp til kamp forjordens klima.

LES OGSÅ: Oppfordrer til masseutmelding


Men i Vesterålen og Lofoten, der prost Olav Holten har sitt virke, er det mange som håper på et olje- og gasseventyr. Derfor er reaksjonene sterke, også innad i kirken, på oppropet fra Tor B. Jørgensen og Den norske kirke.

Distriktssekretær i LO Nordland Øyvind Silåmo

Video: LO oppfordrer til utmelding

- Bra med engasjement

Det er mange som har et helt annet syn, sier Holten.

- Hvis de klimatiske og sikkerhetsmessige forholdene ligger til rette for det, så kan ikke jeg forstå hvorfor man ikke både skal prøvebore og senere sette i gang utnyttelse av oljen som eventuelt ligger utenfor her.

I komiteeen som jobber med kirkespørsmål på Stortinget sitter Anna Ljunggren fra Arbeiderpartiet. Hun liker utspillet fra Den norske kirke godt.

- Jeg synes det er flott, uansett hvem det er, at de er engasjerer seg og tar del i den politiske debatten.

For Olav Holten er det langt fra flott at Kirken gjør som den gjør.

Biskopen og andre må få mene hva de vil og gjerne gå mot oljeaktivitet, men de må ikke representere Den norske kirke, sier han.

- Ja, jeg har veldig motforestillinger mot at de presenterer dette som kirkens syn, for der er ikke jeg.