Hopp til innhold

Oljemiljøet på Helgeland forstår olje-utsettelsen

– Fiskerinæringa skal stå for ei betydelig verdiskapning i mange hundre år framover. Derfor kan det være klokt av oljeministeren å vente med å åpne for oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Det sier prosjektlederen for leverandørbedriftene på Helgeland.

Oljebyen Sandnessjøen

FREMDELES OPTIMISTISK: I oljemiljøet på Helgeland har de fremdeles forventninger om åpning av nye oljefelt utenfor Lofoten og Vesterålen. Til tross for at de må vente i mer enn fire år.

Foto: Thore Kibsgaard

På Helgeland finnes det største oljemiljøet i Nordland. For dem vil ei åpning av oljefeltene utenfor Lofoten og Vesterålen bety mye.

Er optimistisk

Likevel tar de gårdagens beskjed fra Olje og energiminister Ola Borten Moe med fatning. Nye fire år med fredning kom ikke overraskende.

– Nei, skuffet er vi ikke. Og det var heller ikke så veldig overraskende det ministeren presenterte i lofoten. Han signaliserer jo at det vil jobbes videre og at det sannsynligvis blir åpning etter hvert, sier Bjørn Audun Risøy, prosjektleder i olje- og gassnettverk Helgeland.

Må ha med fiskerne

Olje- og gassnettverket i regionen har 46 leverandørbedrifter som medlemmer. Til sammen jobber 1000 personer i disse bedriftene.Olje- og agssnettverket på helgeland har 46 leverandørbedrifter som medlemmer. Til sammen jobber 1000 personer i disse bedriftene. prosjektlederen har for egen regning forståelse for at det er viktig å få med fiskerne på laget.

– Personlig har jeg tro på god sameksistens med fiskerne. Fiskeriene står for ei betydelig verdiskapning, og vil gjøre det i mange hundre år framover.

Så du skjønner Borten Moe når han velger å ta hensyn til fiskerne?

– Ja, det skjønner jeg. Og jeg skjønner fiskernes behov for mer kunnskap, sier Risøy.

Ikke fredet for alltid

I Lofoten fredag fikk oljeministeren mye kritikk fordi han ikke vil ha oljeaktivitet i området de første fire årene. Andre legger vekt på at Ola Borten Moe ikke slamrer igjen døra for oljeutvinning i de omstridte områdene, kanskje heller tvert i mot.

– Han freder Lofoten og Vesterålen i fire år, ikke for alltid. Vi i leverandørindustrien på Helgeland håper selvsagt på åpning av nye områder. Det vil gi økt forutsigbarhet og flere leveranser for våre bedrifter, sier Risøy.

Ordfører Hugo Bjørnstad og Ola Borten Moe i Svolvær

HASTER FOR LOKALE POLITIKERE: de fleste ordfører i Lofoten og Vesterålen synes det haster å få igang oljeutvinning. Her diskuterer ordfører i Vågan, Hugo Bjørnstad, med olje-og energiminister Ola Borten Moe.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Utenfor egen stuedør

Og levererandørindustrien på Helgeland tror fremdeles at det er gode muligheter i et litt lengre perspektiv.

– Ja, vi har forventninger til nye felt i nord, både i Lofoten og Vesterålen og ikke minst videre i Barentshavet. Men det foregår også mye utenfor vår egen stuedør, her på Helgeland. Vi posisjonerer oss for vekst, blant annet i forhold til gassfeltet Aasta Hansteen, som skal være i drift i 2016.

Det er de områdene som allerede er etablerte oljesentre, som vil tjene på at feltene i Lofoten og Vesterålen utvinnes. Det står det i en av rapportene som olje og energiminsitteren presneterte i Svolvær fredag.

Gode utsikter på lang sikt

I den anslås det 1100 nye arbeidsplasser i Lofoten og Vesterålen med en oljeutbygging, men det vil bli langt flere arbeidsplasser utenfor regionen, blant annet på Helgeland.

Risøy velger likevel å være nøktern med hensyn til vekstmulighetene i leverandørindustrien på Helgeland.

– Volumet er ikke stort, så vi har en jobb å gjøre, sier Bjørn Audun Risøy, prosjektleder i olje- og gassnettverk Helgeland.

Olje-og energiminsiteren på besøk på Norlense i Hadsel

PÅ GODFOT MED LOKALT NÆRINGSLIV: Olje-og energiminister Ola Borten Moe besøker Norlense i Hadsel.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Folkeaksjonen vil frede alt

I Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja reagerer de kraftig på at olje- og energiministeren mener det er forsvarlig å åpne deler av Lofoten for oljevirksomhet.

– Vi vil kjempe for at hver minste lille bit av havområdene forblir stengt for oljeindustrien, sier nestleder Vågard Erdahl Nyaas.

Borten Moe vil holde Nordland VII og Troms II utenfor Vesterålen og Senja stengt neste stortingsperiode. Disse feltene kan åpnes senere. Deler av Nordland VI utenfor Lofoten mener ministeren kan åpnes tildigere.

– En visshet om åpning i fremtiden er en dødsdom for fiskerinæringa. Kunnskapsinnhentinga bekreftet at sameksistens mellom fiskeri og olje kun er fagre ord. Da må vi lytte til kunnskapen fremfor å tro at det bare er å vente noen år, så går det fint, sier Nyaas.