Hopp til innhold

Oljeleting på sviktende grunnlag

Mer kunnskap må til før det er forsvarlig å lete etter olje ved Jan Mayen. Det mener professor i marinbiologi.

Jan Mayen
Foto: Jens Kyed / NRK

Professor i marinøkologi Kjetil Eiane ved Høgskolen i Bodø advarer nå regjeringa: - Det er prinsipielt uheldig at regjeringa åpner for å vurdere oljeleting ved Jan Mayen, sier Kjetil Eiane.

Mer kunnskap må til

Flere rapporter fra både miljøvern- og olje- og energidepartementet påpeker at det er forsket for lite på miljø og hav i dette området.

Kjetil Eiane, professor i marinøkologi

Kjetil Eiane, professor i marinøkologi ved Høgskolen i Bodø.

Foto: Jens Kyed / NRK

Mer kunnskap må til før det er forsvarlig å lete etter Olje ved Jan Mayen. Det mener professor i marinbiologi ved Høgskolen i Bodø:

- Jeg kunne ønske vi hadde mer kunnskap før vi går inn i en sånn situasjon. Men det blir ren ønsketenkning, sier Kjetil Eiane.

Nesten null forskning

Det er forsket lite på havområdene rundt Jan Mayen. Havområder med mye vind og urolig vær. Professoren i Bodø er kritisk til at regjeringa nå vil åpne for oljeleting der:

- Der er nesten ingen norsk forskning i dette området fra mitt fagfelt, som er biologi, de siste 20 årene, slår Eiane fast.

LES OGSÅ: - Norge vil bare vise muskler

Departementet tidligere kritisk

Da Island begynte arbeidet med å åpne for oljeleting sør for Jan Mayen for to år siden, for øvrig det samme området som regjeringen nå vil åpne for leting i, het det fra Miljøverndepartementet:

"Departementet ser med bekymring på at det legges til rette for petroliumsvirksomhet så langt nord."

Ministeren vil bruke tid

Tidligere denne uka besøkte Olje- og energiministeren vulkanøya og fikk se den urørte arktiske naturen. Han er ikke redd for at oljeaktivitet her vil være like problematisk som han mener det vil være utenfor Lofoten og Vesterålen:

- Det er en del helt vesentlige forskjeller i forhold til Lofoten og Vesterålen, som er et kystnært område hvor fiskeriaktiviteten er svært omfattende. Nå skal vi bruke tid på å finne ut av dette, sier olje-og energiminister Terje Riis-Johansen.