Hopp til innhold

Oljefunn på Helgeland?

Det er optimisme hos operatøren StatoilHydro, som skal ha funnet olje vest av Træna, melder Finansavisen.

Norneskipet

Norneskipet har prosessanlegg på dekk og lagertanker for olje. Siden 2001 er det blitt ekposrtert gass fra Norne.

Foto: NRK

Størrelsen på funnet er foreløpig uklar, men det fortelles om «optimisme» hos operatøren StatoilHydro.

Borer på overtid

Boreriggen Ocean Vanguard fra Diamond Offshore er en uke på overtid i forhold til planlagt operasjon på StatoilHydro-feltet «Dompap».

Bransjekilder sier riggen har truffet på hydrokarboner på feltet som ligger vest av Træna på Helgeland.

Forventer olje

Foreløpig vil talspersoner i StatoilHydro ikke kommentere noe som helst om operasjonen overfor Finansavisen.

«Dompap», eller 6608/10-12 som er betegnelsen på brønnen, ligger rundt 30 kilometer nord for produksjonsskipet Norne.

Før boringen startet ventet StatoilHydro å finne olje og gass av samme kvalitet som i Norne, ifølge en søknad til SFT. Norne-oljen er kjent for høyt voksinnhold. Dette gjør at oljen flyter sakte og ikke lar seg transportere over lange avstander i rør. StatoilHydro har klart å øke utvinningsgraden på Norne med en teknologi som omfatter tilsetning av bakterier som gjør oljen mer ettflytende.

Nytt feltsenter

StatoilHydro gjennomfører for tiden en intens letekampanje på sokkelen utenfor Nordland som har gitt flere gassfunn. Mangel på transportløsning gjør at alle gassprosjekter på denne delen av sokkelen fortsatt står på vent.

Oljefunn kan derimot komme raskere til utbygging. I nabolaget til Dompap ligger de foreløpig ikke utbygde oljefunnene Falk og Linerle.

Oljedirektoratet mener disse to funnene til sammen rommer 13,8 millioner kubikkmeter utvinnbar olje (87 millioner fat). Bransjekilder sier de to funnene rommer tre ganger så mye, men den tungtflytende oljekvaliteten gjør også disse reservene vanskelig å produsere.

Dermed er trolig tilbakeføring til Norne-skipet utelukket. «Nye funn kan styrke muligheten for en selvstendig utbyggingsløsning med en plattform i tillegg til Norne-skipet», skrev Statoil i en pressemelding fra 2006.

Kilder tror StatoilHydro, med funnet på Dompap, kan være nærmere et nytt feltsenter plassert omtrent på polarsirkelen innen få år.