Hopp til innhold

Seks saker der Frp-ere har truet med å forlate regjeringa

Regjeringas vedtak om å hente hjem en IS-kvinne og hennes barn, har satt sinnene i kok i Fremskrittspartiet. Men det er ikke første gang Frp-ere truer med å forlate regjeringa.

montasje av OL, bompenger og terrorgruppen IS.

De olympiske leker, bompengesaken og om hvor vidt Norge skal hente hjem en IS-kvinne er tre av sakene hvor Fremskrittspartiet har vært uenige med regjeringen.

Illustrasjon: Andreas Nilsen Trygstad / NRK/NTB Scanpix

Det ble skrevet politisk historie i Norge da Erna Solberg presenterte sin nye regjering i oktober 2013. For første gang satt også Fremskrittspartiet ved kongens bord etter at de hadde vunnet velgernes gunst samme høst.

Men siden da har det vært mange nesten-regjeringskriser. I oversikten lenger ned i saken lister NRK opp flere omstridte saker hvor Frp har truet med å gå ut av regjering. Listen kunne sikkert vært enda lenger.

Denne gangen ble det bråk etter at regjeringa vedtok å hente hjem en IS-kvinne og hennes to barn, vekket det sterke reaksjoner i partiet – både på grasrota og blant tillitsvalgte. Flere tok til orde å forlate regjeringa.

– Dette er saker som har engasjert og har stor betydning. Vi har sittet seks og et halvt år i regjering, og da vil de være noen saker der slike oppslag kommer. Den siste saka der regjeringa vedtar å hente hjem en IS-kvinne og hennes barn, rokker ved et ideologisk kjernepunkt

Det sier stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (Frp) om noen av sakene der tillitsvalgte i partiet har truet med å ta Frp ut av regjering. Freiberg var også olje- og energiminister fra august 2018 til desember 2019.

NRKs politiske kommentator, Lars Nehru Sand, kjenner godt til disse og flere andre saker der Frp har truet med å forlate regjeringa.

– Truslene har vært reelle, men problemene har latt seg løse. Det er utfordrende for et fløyparti å sitte i regjering, sier han.

I en kronikk i dag skriver Nehru Sand at det denne gangen er alvor og at Siv Jensen ikke har kontroll.

Førsteamanuensis Jonas Stein ved UiT er ikke like sikker.

Men:

– Det er ingen tvil om at en stor andel i Frp er lei av de kompromissene som må inngås for å sitte i regjering. Og det har vi fått signaler på flere ganger.

– Kan bli en tom trussel

Stein advarer likevel Frp mot å rope «ulv, ulv» for mange ganger.

– Hvis du gjør det gang etter gang, så blir det en tom trussel. Så det går en grense et eller annet sted.

Hva som skjer denne gangen avhenger av både Frp og de andre regjeringspartiene, mener Stein.

– Hvordan reagerer opinionen på at regjeringen hentet hjem IS-kvinnen? Hvis regjeringen får støtte i folket blir det en vanskelig sak for Frp å gå ut av regjering på. Generelt er det lett å få støtte i folket når det gjelder saker som omhandler barn, sier Stein.

Fem saker hvor Frp har truet

I tillegg til den siste saka, har sentrale medlemmer i partiet truet med å hoppe av regjeringssamarbeidet en rekke ganger.

Her kan du lese om fem andre saker som kunne ha ført til regjeringskrise:

Mot OL i Oslo

Forsiktig med meiningar på sosiale medium

Frank Willy Djuvik mente Frp måtte ut av regjeringa hvis Oslo fikk OL-ja.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

En av sakene som preget den politiske debatten i 2014 var et mulig OL til Oslo i 2022. Flere sentrale politikere i Fremskrittspartiet ønsket et OL, men flertallet på landsmøtet i mai 2014 sa nei.

Daværende fylkesleder for Fremskrittspartiet i Sogn og Fjordane, Frank Willy Djuvik, kom med klar melding om at partiet måtte ut av regjeringa dersom Høyre presset igjennom et OL-ja, kunne vi lese i Bergens Tidende.

I oktober kom avgjørelsen: Høyre sa nei til OL i Oslo.

Syriske flyktninger

Syriske flyktninger sjekker inn på Sulitjelma hotell

Syriske flyktninger har ankommet Sulitjelma høsten 2015.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I 2015 pågikk diskusjonen om hvor mange syriske flyktninger Norge skulle ta inn til landet. Daværende nestleder, Per Sandberg, sa til NRK at Fremskrittspartiet kan bli tvunget til å gå ut av regjeringen dersom partiet ikke kan godta Stortingets vedtak om syriske flyktninger

Et flertall i Stortinget vedtok å ta imot 8000 flyktninger fra Syria.

Utfordrende med ny samarbeidspartner

christian tybring-gjedde

Christian Tybring-Gjedde mente partiet burde vurdere å trekke seg fra regjeringa dersom KrF ble med.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Frem til 2018 bestod regjeringa av Høyre og Fremskrittspartiet. Men i januar ble regjeringa utvida med Venstre og ett år senere kom også KrF med.

Det var ikke stor begeistring blant sentrale personer i Fremskrittspartiet for å sitte i regjering med KrF.

– Frustrasjonen og irritasjonen blant våre velgere nå er så stor, at de mener vi må gå ut av regjering, sa Christian Tybring-Gjedde til TV 2.

Kjernesak for Frp

Bompengeaksjon Åsane

Bompenger ble den store saka under valgkampen i 2019.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

Fremskrittspartiet er bilistenes parti, kan vi lese på deres nettsider. Under valgkampen i 2019 var det bompenger som kom til å prege den politiske debatten i Norge. En rekke uavhengige nei til bompenge-lister vant velgernes gunst.

Det fremkalte krise i Solbergs regjering. Flere Frp-topper stilte harde krav til regjeringa og eget parti.

– Det å sitte i regjering, hvis vi må gå på smell etter smell på bompenger, er ikke interessant i det hele tatt. Da kan vi for vår del like gjerne gå ut, sa fylkesleder Johan Aas i Frp Innlandet sommeren 2019.

Skuffende valgresultat i 2019

Flere av velgerne forlot Fremskrittspartiet ved siste kommunevalg. Partiet fikk oppslutning på 8,2 prosent, som var en nedgang på 1,2 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015.

Flere i partiet ga klart uttrykk for misnøye med resultatet, og nok en gang ble det stilt spørsmål om partiet burde ut av regjeringa.

– Hvis vi ikke har klart å løfte oss på meningsmålingene utpå nyåret, bør vi gå ut av regjeringen. Det sa fylkesleder Tone Ims Larssen i Oslo til VG i oktober 2019.