NRK Meny
Normal

Snøskredfaren øker i Nord-Norge

Et nytt lavtrykk og sterk vind fører til økt fare for snøskred i deler av Nord-Norge tirsdag. Mandag er det moderat fare for skred i hele landet.

Snøskred Tronfjellet

Tirsdag øker snøskredfaren i Nord-Norge. Årsaken er et kraftig lavtrykk som gir snøbyger fra nordvest. Illustrasjonsfoto.

Foto: Norsk Folkehjelp Redningstjeneste Nord Østerdal

Fortsatt er det enten fersk fokksnø i områder i le og våte skred som kommer av temperaturstigning og sol som lager fare for skred.

Samtidig som påska nærmer seg slutten, fortsetter godværet i Sør-Norge. Lengst nord blir det ikke fullt så bra.

I løpet av tirsdag vil et kraftig lavtrykk komme inn over Nord-Norge og gi snøbyger fra nordvest.

– Det kommer inn snøbyger fra nordvest med vind. Da vil det legge seg opp fokksnø i leområder, forklarer vaktleder ved snøskredvarslinga i Norge, Solveig Kosberg, overfor NRK.no.

Solveig Kosberg

– Nyt fjellet, men bruk hodet, sier vaktleder ved snøskredvarslinga i Norge, Solveig Kosberg.

Foto: Terje Aamodt

– Vi gjør en ny vurdering etter hvert, men foreløpig ser det ut til at det holder seg på faregrad 3 i alle fall til onsdag. Det vil si betydelig snøskredfare, legger hun til.

Faregrad 3 er nest høyest på skalaen som brukes.

– Det innebærer at en skiløper kan forvente å løse ut et skred i utsatt terreng. Det kan være mange bratte heng som er utsatt. I tillegg kan det også forekomme naturlig utløste skred, påpeker Kosberg.

Størst fare lengst nord

Trolig vil det komme mest nedbør i nordlige deler av Troms og vest i Finnmark.

I kombinasjon med kraftig vind vil det føre til betydelig snøskredfare der det kommer mest nedbør, opplyser Skredvarslingen.

– Det er de to fylkene som er mest utsatt mens værforholdene er som de er nå. Det blir ikke like mye nedbør i Nordland. I Lofoten og Vesterålen holder det seg stabilt, sier Kosberg.

  • Du kan sjekke skredfaren for hele landet på varsom.no

I Sør-Norge vil skredfaren forbli omtrent uendret tirsdag.

– Bruk hodet!

Solveig Kosberg i Snøskredvarslinga i Norge ber folk forberede seg før de eventuelt legger ut på tur.

– Når det er bygevær slik som nå gjelder det å holde seg unna områdene der det er mest snø. Det er krevende forhold, og da må man ha mye kunnskap.

– I tillegg er det ofte dårlig sikt ved bygevær, slik at det er lurt å være ekstra forsiktig når det gjelder valg av rute. Nyt fjellet, men bruk hodet, avslutter hun.