Hopp til innhold

Gikk amok med øks på fly – nå er han sendt ut av landet

Mannen som gikk amok med øks om bord i Kato Air-flyet for ti år siden er sendt ut av landet lørdag. – Transporten til Algerie gikk uten dramatikk, sier politiet.

10 siden Kato Air-dramaet

KAPRER-DRAMA: 29. september 2004 ble en svært dramatisk dag for de ni som var ombord i Kato Air sitt fly fra Narvik til Bodø. Flyet ble kapret av en mann som var fast bestemt på å styrte flyet.

Brahim Bouteraa

SENDT HJEM: Algerieren Brahim Bouteraa har sonet ti år av straffen på 15 års ubetinget fengsel som han fikk i Hålogaland lagmannsrett i slutten av juni 2005.

Foto: NRK
Cockpiten i Kato Air-flyet

COCKPITEN: Slik så det ut der flygerne satt etter øksedramaet om bord i Kato Air-flyet.

Foto: Kriminalteknisk
Kato Air

FLYET: Kato-Air-flyet der dramatikken utspant seg så slik ut.

Foto: Erik Veigård / Scanpix
Øks fra Kato-Air-dramaet

ØKSEDRAMA: Øksa som ble brukt av kapreren.

Foto: NRK
Marlene og Trond Frantzen

GLAD FOR AT DE LEVER: Marlene Føre Frantzen og faren Trond Frantzen på ferie i San Francisco for tre år siden.

Foto: Privat
Odd Eriksen

EN AV HELTENE: Odd Eriksen er glad for at øksemannen ikke lenger befinner seg i Norge.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Brahim Bouteraa (44) som ble dømt til 15 års fengsel etter øksedramaet om bord i Kato Air-flyet er nå sendt ut av Norge og tilbake til Algerie. Da hadde han sonet to tredeler av dommen i Bergen fengsel.

– Det var en helt ordinær uttransport, helt uten dramatikk. Han ønsker retur til Algerie, og var samarbeidsvillig hele veien, opplyser politioverbetjent Inger Gro Lien i Utlendings- seksjonen ved Hordaland politidistrikt til NRK.no.

Overlevert til lokale myndigheter

Politiet i Bergen fikk for halvannen uke siden en anmodning om å bistå med uttransporteringen.

– Han ble hentet av to polititjenestemenn i fengslet klokka 04.30 lørdag og fulgt på flyet til Gardermoen. Deretter fløy han til Alger via Roma, hvor han ble overlevert til lokale myndigheter. Han var helt rolig under er hele flytransporten, opplyser Lien.

Utsendelsen har ingen ting med tiårsdagen for dramaet å gjøre.

– Det er helt tilfeldig. Utlendinger som sitter fengslet i Norge kan bli løslatt på to tredjedeler tid dersom de på det tidspunktet blir uttransportert til hjemlandet.

Øksedrama

I dag, 29. september er det ti år siden Bouteraa gikk amok med øks om bord i Kato Air-flyet som var på tur mellom Narvik og Bodø. Om bord var to flygere og seks passasjerer. Flyet var bare sekunder fra å gå i bakken under innflygingen i Bodø. Narvikmannen Trond Frantzen var en av dem som overmannet kapreren. Han liker ikke å tenke på at han nå er sluppet ut av fengsel.

– Tror ikke han er kurert

– Jeg er ikke redd ham som person, men er engstelig for hva han kan finne på overfor andre. Når han har vært villig til å gjøre dette en gang, tror jeg ikke han er kurert, sier Frantzen til NRK.no.

Han innrømmer at nyheten om utsendelsen kommer på tiårsdagen for flydramaet, overrasker han.

– Det kom litt brått på, jeg var ikke forberedt på at han skulle slippe ut på tiårsdagen.

Frantzen har ikke tilgitt gjerningsmannen som holdt på å ta med seg åtte mennesker i døden.

– Han kommer aldri til å bli tilgitt i mine øyne. Jeg håper jeg aldri treffer på ham igjen. Det er ikke godt å si hvordan jeg hadde reagert. Kanskje hadde jeg konfrontert ham, sier Trond Frantzen.

Når alt kommer til alt synes han det er like greit at Bouteraa er kastet ut landet.

– Så slipper vi å bruke mer penger på ham i vårt rettssystem. Det er det eneste positive, sier Frantzen.

Odd Eriksen: – Veldig bra

Også tidligere fylkesråd og næringsminister Odd Eriksen, nå bosatt i Mosjøen, opplevde dramaet om bord i Kato Air-flyet og bidro til at åtte mennesker slapp å styrte i døden. Han er glad for at mannen nå endelig er ute av Norge.

– Han hadde et utvisningsvedtak på seg da dette skjedde, og han burde vært sendt ut før Kato Air-hendelsen. Nå ble det stadfestet gjennom rettsprosessen at han skulle utvises, og hvor han skulle sendes. At de nå effekturer dette er veldig bra, sier Odd Eriksen.