Hopp til innhold

Økologisk suksess: – Vi ble fortalt at det ikke var mulig i nord

Astrid og Oddbjørn ble advart mot å satse økologisk i Nord-Norge, men i dag har de skapt en fullgod levevei av sin gårdsvirksomhet på Kjerringøy i Bodø. – Maten vår skal ha det bra mens den lever, sier ekteparet.

Astrid og Oddbjørn Olsen

Astrid og Oddbjørn Olsen forteller at de begge har tatt med seg mye lærdom hjemmefra som de nå bruker i den økologiske gårdsdriften sin på Kjerringøy.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Norge opplever i 2013 en økt produksjon og salg av økologiske matvarer, og selv om det er en større næring i sør, blomstrer økologisk produksjon også i nord.

– Her fikk vi kjøpt oss jord og skog. Økologisk landbruk handler om å samarbeide med naturen, dyrke det som passer i enga og i naturen vi har rundt oss. Det går aldeles strålende på Kjerringøy, sier Astrid Olsen.

Astrid har, sammen med ektemannen Oddbjørn, bygd opp et storslått økologisk gårdsbruk på øya utenfor Bodø.

Fullskalaproduksjon

Ifølge tall fra Statens landbruksforvaltning har salg av økologiske matvarer i Norge økt med nesten 15 prosent, noe som tilsvarer 657 millioner kroner i løpet av første halvdel av 2013.

– Det er rett før jul, og produksjonen er i full gang på gården. Dere utnytter dyrene deres fult ut. Hva går dette ut på?

– Vi yster av melka som vi produserer, vi slakter lammene til villsauen og lager

Skinke fra Kjerringøy gård

Astrid og Oddbjørn salter og selger skinke fra egne griser.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

kjøttrull og fenalår. På sommeren har vi sommergris som vi forer opp dels på myse fra osteproduksjon, og vi har noen høner i tillegg, sier Oddbjørn.

Ifølge ekteparet Olsen, er det nettopp å utnytte råvarene, og å ta vare på dem, som gjør økologisk landbruk så spesielt.

– Det er ikke så mye hva du ser, men hvordan du tenker. Hvordan skal dyrene ha det?

– Kvigene skal ha madrass til å ligge på

Og det må kunne sies at dyrene på gården til ekteparet Olsen har det fint mens de er der. I alle fall de 15 kvigene.

– Vi har bare kviger og alle skal ha madrasser til å sove på. Det betyr at vi ikke har plass til okser på gården. Maten vår skal ha det bra mens den lever. Kalvene skal koses med, og når de slaktes skal de bli et bra produkt, forteller Astrid Olsen.

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og forbruket i 2020 skal være økologisk. Mye av dette går ut på bærekraftig produksjon.

Oddbjørn og Astrid Olsen

Det er spesielt innen melk, storfe, svin, egg og grønnsaker at produksjon og salg av økologiske varer har økt i Norge.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Kjernen bak økologisk tenking er at det handler om lokale ressurser, og å skape verdiøkning i det lokale miljøet. Da handler det om merverdi. Økologisk kalvekjøtt er vanskelig å få tak i. At vi kan ta det hjem og by det fram gjør folk interesserte, sier Astrid.

Blir ikke millionærer

– Er det økonomisk å drive på denne måten?

– Vi blir ikke akkurat rike på dette, vi er ikke millionærer. Men vi får det til å gå rundt, og det er artig å holde på med dette, sier Oddbjørn.

– Hvorfor ville dere starte med økologisk landbruk?

– Vi er utdanna agronomer og er nysgjerrige på hva som skjer i jorda. Vi er obs på den globale situasjonen, og mener man kan skape verdier økologisk. Vi realiserer våre drømmer, fortsetter Astrid.

Det er spesielt innen melk, storfe, svin, egg og grønnsaker at produksjon og salg av økologiske varer har økt i Norge. Ifølge landbruksforvaltninga vil trolig den positive utviklinga stimulere til økt produksjon.

– Skeptikerne tok feil

Osten Rød Kjerringøy

– Osten Rød Kjerringøy er ettertraktet over hele landet, sier Oddbjørn.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Egentlig skulle ekteparet på Kjerringøy starte med å levere melka si til Tine.

– Men Tine ville ikke ta i mot vår økologiske melk da. Nå kan vi se at skeptikerne til økologisk produksjon i nord tok feil, sier Oddbjørn.

Og skeptikerne har virkelig tatt feil. Blant anna har den økologiske, lokalproduserte osten Rød Kjerringøy fra gården vunnet prisen for Norges beste ost.

– Osten er ettertraktet over hele landet, sier Oddbjørn, og viser fram produktet sitt som består av ost fra egne kyr.

Astrid Olsen har et klart råd for de som måtte ha lyst til å starte opp med økologisk landbruk.

– Finn fram lokale ressurser og driv verdiskaping på dem. Vi har hørt at dette ikke er mulig nord for Trøndelag, men vi fikk det til. Se an jorda, kulturen og dyrene der du vil starte opp, sier bonden.

– Vær i forkant av ugresset

Ekteparet Olsen har tatt med seg mye hjemmefra i gårdsbruket sitt.

– Både Oddbjørn og jeg kom fra bakgrunn med gårdsdrift, og mye av det jeg har med meg er kunnskap fra bestemor og mamma. Sauen gikk i fjæra og spiste tang og tare.

Med økningen på 15 prosent i salg av økologiske matvarer ligger det an til en dobling av handelen av økologiske produkter siden 2007.

– Mange tror det er fryktelig mye arbeid med økologisk gård, man må bare være i forkant. Ikke vente til ugresset i potetåkeren er mer enn 3 centimeter før man tar det.

Og om det skulle være tvil, på Kjerringøy gård er det ikke bare kvigene som har det godt.

– Vi har omlag tjue høner her. De får velge om de vil være ute eller inne når det er kaldt, av og til står de bare i døråpninga og trekker litt luft, avslutter Astrid Olsen.