Hopp til innhold

Reagerer på salg av plantejord som økologisk: – Ugrei merking

Økologisk Norge har fått flere henvendelser fra medlemmer som har reagert på at produkter solgt hos blant andre Plantasjen angivelig markedsføres ulovlig.

Urte- & grønnsaksjord

Dette produktet reagerte kunder på. Jorden var merket med Debio og markedsført som «økologisk plantejord».

Foto: Privat

Våren er for alvor i gang, og mange benytter sjansen til å plante blomster, trær og andre planter.

Da trenger man følgelig jord og gjødsel som duger.

– Vi har fått flere henvendelser fra personer som har reagert på at visse organiske jord- og gjødselprodukter markedsføres som «økologisk». Noe vi mener er ulovlig, sier leder i Økologisk Norge, Markus Brun Hustad.

Ulovlig merking

Å finne rett jord til plantene er enklere sagt enn gjort. God merking av produkter kan hjelpe forbrukerne på god vei.

Men når merkingen ikke står i stil med produktet reagerer Økologisk Norge og deres medlemmer.

Økologisk plantejord

REAGERER: Plantejord skal ikke merkes som økologisk ifølge Mattilsynet. Produktene var i dette tilfellet også merket med «Debio».

Foto: Privat

Plantasjen er bare en av flere aktører som selger produkter som markedsføres som «godkjent for økologisk dyrking».

I tillegg har Økologisk Norge mottatt bilder fra personer som har observert jord merket med «Debio», noe som er ulovlig etter regelendringer første kvartal 2020.

– Jord eller gjødsel blir ikke kontrollert og godkjent som økologisk i Norge og skal heller ikke merkes med Debio. Vi har fått henvendelser nå i vår fra kunder som har kjøpt jord fra Plantasjen merket slik. Det er ulovlig, sier Hustad til NRK.

Han får støtte av Monica Stubberud i Mattilsynet, som henviser til deres egne informasjonssider om jord og gjødsel.

«Gjødsel- og jordforbedringsmidler kan ikke markedsføres eller merkes som økologiske».

  • Plantasjens svar kan du lese nederst i saken.

I grenseland

Plantejord skal altså ikke merkes med «Debio».

Men flere av produktene er merket med den svenske varianten «KRAV» eller påskriften «kan brukes i økologisk produksjon».

Mattilsynet skriver at dersom produktene oppfyller kravene i økologiregelverket kan de merkes med «kan brukes i økologisk produksjon».

Å bruke KRAV-merket er også lovlig, men Hustad sier det uansett er i grenseland.

– Bruker de ord som KRAV og økologisk gjør det at forbrukeren tenker at dette er et økologisk produkt. Det burde ikke vært solgt med hverken KRAV eller økologisk påskrevet.

tomater

Skal du gro tomater trenger du jord som duger.

Foto: Dani California / Unsplash

Mattilsynet innrømmer at det kan være vanskelig å stoppe produsentene i å bruke utenlandske godkjenninger.

– Det er noen begrensninger i forhold til å påvirke merking av importerte produkter, siden det er nasjonale regler i enkelte EU-land. Vi har imidlertid vært i kontakt med myndigheter i Sverige og Danmark om problemstillingen, sier Monica Stubberud til NRK.

Hustad mener butikkene må ta større ansvar.

– Butikker og produsenter, og særlig store aktører, har et stort ansvar i dette. De burde klare å forholde seg ordentlig til lover og forskrifter og ikke lure kundene.

– Vi beklager

Charlotte Gjone i Plantasjen sier til NRK at de har som målsetting å sette minst mulig fotavtrykk og ta vare på miljøet.

– Vi jobber for å være en transparent aktør, og vil bidra til et bærekraftig samfunn, skriver hun i en e-post.

Siden første kvartal 2020 har det ikke vært lov å selge produkter med Debio-merket. Plantasjen markedsførte likevel på egne hjemmesider med gamle bilder.

– Beklageligvis var ikke alle produktbildene på vår hjemmeside byttet ut med nye da vi i første kvartal 2020 gikk over til KRAV-merkede produkter. Produktfotoene er nå oppdatert på hjemmesiden, sier Gjone.

– Plantasjen har ikke solgt de omtalte jordproduktene merket med norske økologiske merknader siden første kvartal 2020.

NRK har imidlertid fått bilder fra slutten av april 2021 der produkter merket som «økologisk jord» med Debio-merket selges i en fysisk Plantasjen-butikk.

Trodde de var utsolgt

– At dere ikke har solgt disse siden første kvartal 2020 stemmer ifølge denne kunden ikke. Har dere noen kommentar til det?

– I samråd med Debio, Mattilsynet og KRAV fikk vi anledning til å selge ut våre varer som er merket «organisk eller økologisk», fremfor å kaste disse. Vi antok at alle produktene var solgt ut fra våre butikker, og ikke lenger tilgjengelig, sier Gjone til NRK.

Hun påpeker at deres lagerstatus viste at de var fri for produktet.

– Ifølge den butikken har de i dag ingen av de avbildede produktene tilgjengelig, men om de var tilgjengelig for salg i april 2021 kan vi verken bekrefte eller avkrefte. Det kan jo ha vært noen restprodukter som har blitt igjen fra tidligere.

Økologisk Norge mener forbrukeren ikke klarer å skille mellom KRAV, Debio og «godkjent for økologisk dyrking». De mener det er villedende markedsføring og at store aktører burde kvittet seg med produkter som markedsføres på den måten.

Til dette sier Gjone følgende:

– Siden DEBIO ikke lenger sertifiserer jord- og gjødselprodukter, har vi nå valgt å merke våre norske produkter med sertifiseringen KRAV. Høsten 2019 ble design på forpakning endret, og sortimentet for 2020 var oppdatert.

– Samtidig hadde vi anledning til å selge ut varer med gammel emballasje fremfor å kaste disse produktene, Vi beklager for at vi har vært trege med å oppdatere bildene av de omtalte produktene på vår hjemmeside, dette tar vi lærdom av og vil forbedre.