Også her kan ordførerkampen avgjøres ved loddtrekning

Seks Nordlands-kommuner har fortsatt ikke kommet til enighet om hvilket parti som skal ha ordfører. I Tysfjord kan brudd i forhandlingene føre til loddtrekning om ordførerkjedet.

Drag i Tysfjord

I Tysfjord kommune avgjøres ordførerkabalen tirsdag.

Foto: Simon Piera Paulsen

Valglogo

– Vi ønsker ikke at det skal gå så langt. Vi har hatt gode sonderinger, men i spørsmål om posisjoner har samtalene strandet, sier nåværende ordfører i Tysfjord kommune, Tor Asgeir Johansen (Ap).

Kommuneloven sier at dersom ingen ordførerkandidat får rent flertall, skal det arrangeres ny valgrunde i kommunestyret. Men hvis to eller flere kandidater da får like mange stemmer, og ingen av dem har flertall, skal det trekkes lodd.

I Tysfjord har verken Ap, Felleslista eller Tverrpolitisk liste (TPL) greid å bli enige om hvem som skal ha ordfører de kommende fire årene.

– Står fortsatt på posisjoner

Tor Asgeir Johansen

Tor Asgeir Johansen er spent før kommunestyremøtet i morgen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Hvert parti ønsker å oppnå mest mulig. Vi har hatt gode forhandlinger der vi har samkjørt med TPL, Bygdelista og SV. Men det står fortsatt på posisjoner, dessverre, sier Johansen.

Tverrpolitisk liste i Tysfjord har styrt kommunen sammen med Arbeiderpartiet de siste fire årene. Guttorm Aasebøstøl, ordførerkandidat for TPL, sier til NRK at de ikke er fornøyd med å bare ha varaordfører.

– Vi har vært i forhandlinger med både Ap, Felleslista og Sp, men har ikke kommet til enighet. Det er ordførerposisjonen vi strander på.

Ordføreren bestemmes tirsdag

Guttorm Aasebøstøl foran og Tor Asgeir Johansen bak

Guttorm Aasebøstøl krever ordførerposisjon.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

TPL krav til ordførerverv har ført til at partiets forhandlinger har strandet. Tirsdag er det kommunestyremøte i Tysfjord, hvor ordføreren for de neste fire årene bestemmes.

– Jeg tror det vil bli et valg mellom to personer. Vi mener vi har den beste kandidaten, og det vil vi ikke fire på, sier Aasebøstøl, som samtidig innser at en loddtrekning i verste fall kan bety at TPL mister plass i formannskapet.

– Sjelden løsning

Valgekspert Steinar Dalbakk i Kommunal- og moderniseringsdepartementet viser til Kommuneloven, som sier at dersom ingen ordførerkandidat får rent flertall, skal det arrangeres ny valgrunde i kommunestyret.

Hvis to eller flere kandidater da får like mange stemmer, skal det trekkes lodd.

– Hvordan selve loddtrekningen skal foregå, er ikke nærmere regulert ved lov. Det er veldig sjeldent at det løses sånn, men det skjer fra tid til annen, sier Dalbakk.

– Får se hvordan det går

I de aller fleste norske kommunene er ordførersituasjonen avklart, men i Nordland mangler fortsatt 6 fastsatte ordførere. I Moskenes i Lofoten virker situasjonen for øyeblikket, i likhet med Tysfjord, å være helt fastlåst.

– Loddtrekning vil være trasig. Derfor jobber vi mot å finne en løsning, sier nåværende ordfører i Moskenes, Lillian Rasmussen fra Felleslista, til NRK.

Tirsdag vil nåværende ordfører Tor Asgeir Johnsen lede møtet.

– Loddtrekning er uforutsigbart. Vi får se hvordan det går i Tysfjord, avslutter Johnsen til NRK.

Laster kart, vennligst vent...