OBS-varsel: – Det blir ikke særlig fint

Meteorologene har sendt ut OBS-varsel fra Møre og Romsdal nordover til Vest-Finnmark. Snø og vind kan skape vanskelige kjøreforhold, spesielt på fjellovergangene.

Uvær

Dette bildet la meteorologene ut på Twitter i ettermiddag, og gir et hint om hva som er i vente.

Foto: MET

Meteorologene har sendt ut et OBS-varsel som berører en stor del av landet:

  • Fra søndag morgen til mandag er det ventet mye nedbør, lokalt 30–55 millimeter på 12 timer. Dette gjelder Møre og Romsdal og Trøndelag.
  • Også Helgeland får lokalt store nedbørsmengder. Nedbøren kommer som regn under cirka 800 meter, og det kan komme opp mot 40–60 millimeter i løpet av 12 timer.
  • Fra Salten og nordover til Vest-Finnmark ventes det fra lørdag kveld lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind og snø. Vinden øker til sørøstlig eller sørlig sterk kuling. Mellom Salten og Troms kommer det snø over cirka 600 meter, etter hvert synkende snøgrense til 200–300 meter.

Vakthavende meteorolog Rafael Grote oppsummerer det kort og godt slik: «Det blir ikke særlig fint».

– Dette er for så vidt ikke så veldig uvanlig vær for årstiden. Det som har vært litt spesielt i år, er de lange mildværsperiodene vi har hatt. Nå kommer det igjen plussgrader takket være varmluft fra sør. Det gir ordentlig ruskevær i helga.

Vanskelige kjøreforhold på fjelloverganger

På fjelloverganger spesielt bør folk være oppmerksomme, sier han. Her kan det danne seg snøvegger langs veiene, og det kan bli nedsatt sikt.

– Særlig der hvor brøytingen ikke skjer øyeblikkelig, kan det oppstå krevende kjøreforhold, sier Grote.

Omslag fra snø til regn kan enkelte steder bidra til glatte veier.

Venter mye snø i fjellet

Varsom.no
Foto: Skjermdump

Varsom.no, som driftes av NVE, varsler blant annet flom- og snøskredfare.

De har per nå ute et faregrad 3-varsel – «betydelig snøskredfare» – for Nord-Norge, Indre Fjordane, Sunnmøre, Romsdal og Trollheimen.

De skriver at det kan være potensial for faregrad 4 – «stor snøskredfare» – med det været som er ventet.

– Det ser ut som om at det vil komme en hel del snø, så vi sitter og vurderer situasjonen nå, og vil sende ut et nytt varsel i løpet av ettermiddagen, får NRK opplyst fra NVE.

Søndag er det i skrivende stund gult aktsomhetsnivå for flom- og jordskred i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Nordland.