Hopp til innhold

Nytt Terra-søksmål

Sju av de såkalte Terra-kommunene saksøker Citigroup for 200 millioner dollar.

Citigroup

Terra-kommunene krever nå 1,2 milliarder kroner av Citigroup.

Foto: Paul Sakuma / AP

Konkursboet etter Terra Securities saksøker sammen med sju av de såkalte Terra-kommunene den amerikanske finansgiganten Citigroup for over 200 millioner dollar, eller drøyt 1,2 milliarder kroner.

Det opplyser bobestyrer for konkursboet, advokat Jon Skjørshammer hos advokatfirmaet Selmer, i en pressemelding tirsdag.

Citigroup var banken som i første omgang lagde lånepakkene som ble solgt til åtte norske kommuner gjennom Terra Securities.

Kommunene som er med på søksmålet, er Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik.

Store tap

Åtte norske kraftkommuner lånte penger med sikkerhet i framtidige kraftinntekter og investerte pengene i obligasjoner gjennom meglerfirmaet Terra Securities. Verdien på obligasjonene ble halvert, noe som medførte at garantiansvaret til investorene trådte i kraft.

Nå ønsker kommunene erstatning for selskapsaksjonærenes konkurstap og kommunenes investeringstap.

Det blir holdt en pressekonferanse om søksmålet tirsdag klokken 10 hos advokatfirmaet i Oslo.

– Norske regler vil ikke gjelde

Men førsteamanunsis Hugo Matre universitetet i Bergen, tror det blir vanskelig for dem å nå fram med søksmålet.

– For det første så går sikkert denne rettsaken i engelsk rett, for det er vanlig at disse bankene forbeholder seg retten til å bruke sitt eget hjemlands rett, slik at de vanlige norske reglene vil ikke gjelde, sier han.

Matre påpeker at dette er profesjonelle parter, og at det dermed ikke vil være aktuelt med noen form for forbrukervern.

– For det andre er det slik at den aktive part i salget har vært Terra-meglerne og ikke den utenlandske banken som har stått for finansieringen, sier han.

Flere rettstvister

I tillegg til søksmålet mot Citibank, er Terra-kommunene i konflikt med DnB Nor. Banken har saksøkt Terra-kommunene og krever at de tilbakebetaler hele lånet på 1,1 milliarder kroner som ble spekulert bort på amerikanske boligobligasjoner.

Kommunene nekter å betale tilbake pengene, fordi de mener låneavtalene er ugyldige. Rettssaken starter i Oslo Tingrett 16. november.

I tillegg har Haugesund og Narvik kommuner møtt den irske banken Depfa Bank i retten i London. Kommunene føler seg lurt av banken, som lånte ut penger til investeringer i det amerikanske boligmarkedet.

Narvik kommune fikk låne 190 millioner kroner av banken, og kommunen mener banken og Terra hadde et samarbeid om lånetransaksjonene, og at banken holdt informasjon skjult for kommunen.