Hopp til innhold

Nytt mørkt døgn i Steigen

På femte døgnet uten strøm fikk kommuneledelsen i Steigen beskjeden de ikke ønsket: Det ble ikke strøm mandag heller.

Ordfører Berit Woie Berg i Steigen.
Foto: Veigård, Erik / SCANPIX

– Dette er ikke moro, men vi har ingen krise, understreker ordfører Berit Woie Berg (V).

Alt materiellet er fraktet opp på fjellet der høyspentmastene knakk, men det var ikke nok dagslys og oppholdsvær til å få gjort jobben ferdig mandag. Men tirsdag kommer strømmen, om ikke noe helt uforutsett skjer.

Woie Berg nekter å gjøre rede for hvor mange timer hun har sovet siden strømmen forsvant natt til torsdag, men det skinner gjennom at det ikke er mange.

– Det er mye vi kan ta igjen når denne situasjonen er over. Blant annet må vi sammen med Fylkesmannen, kraftselskapet og Telenor se på beredskapssituasjonen for kommunen, sier Woie Berg.

Hun vil foreløpig ikke delta i noen debatt om hvordan det kunne gå så galt, men hun er klar på at det vil bli gjennomgått i ettertid.

Nødløsninger

Uansett hvem man snakker med i Steigen, går det igjen at samfunnet fungerer ganske bra, når man tar i betraktning at strømmen er borte. Bøndene som trenger strøm til melking har, takket være Forsvaret, fått aggregat som går på rundgang.

På Steigentunet er det også aggregater som sørger for strøm til pustemaskiner og handikaphjelpemidler, og to ganger i døgnet får alle normal strøm i to timer.

– Jeg fikk nettopp en tekstmelding fra ei venninne som meldte at hun hadde lysfest! Hun hadde akkurat begynt på ei totimers økt med strøm, forteller Tove Simonsen leende til NTB.

Dugnadsånd

Simonsen er øverste leder for hjemmetjenesten i Steigen, og konstaterer at dugnadsånd og innsatsvilje har løst det meste. Kommunen har innført formell unntakstilstand, blant annet for å kunne beordre kommunalt ansatte til tjenester de ikke er ansatt for.

Det har vist seg helt unødvendig. Lærere følger med hjemmesykepleien som ekstrahjelpere, naboer ser til hverandre, hjelpekorpsene jobber på høygir og mange tar i et tak lenge før de blir spurt.

– Folk er velvillige, de tar vare på hverandre, deler på lys, fyrstikker og mat og oppfører seg så man blir glad inni seg, sier hjemmetjenestesjefen Tove Simonsen.

Skolefri

 Sindre Pettersen (t.v.) og Terje Pedersen (sittende).
Foto: Veigård, Erik / SCANPIX

Ungene i Steigen har hatt skolefri helt siden strømmen forsvant. Det er de fleste ganske fornøyd med, men nå begynner til og med de å synes at det holder.

– Vi får jo ikke sett TV, spilt data eller bruke MSN, sier Terje Pedersen (14) til NTB.

Sammen med kameraten Sindre Pettersen (14) sitter han på autovernet ved veien mellom Leinesfjord og Skjelvareid. De skal haike til en kamerat for å kjøre snøscooter.

– Vi har aggregat så jeg får brukt både data og TV, men det kan godt komme strøm nå, sier Sindre.

Ser etter husene

Strømstansen i Steigen har etter hvert fått mange konsekvenser. Bønder heller ut melk som de ikke klarer å produsere etter hygienekravene, butikker må kaste mat som tiner i frysediskene, og svært mange arbeidsplasser har stengt.

Husene må også passes på. Vannledninger må ikke fryse. I Straumfjord har Finn Ediassen (64) vasset langt gjennom dypsnøen for å se til sommerhuset sitt der.

– Vi har stengt av vannet, men det er vanskelig å få tappet alt vannet ut av rørene, så vi må se litt etter, sier Finn.

Sammen med kona Mary (63) fyrer han godt opp i ovnen og sitter der noen timer, for å hindre at temperaturen synker under nullpunktet.

Imens gløtter steigenværingene med jevne mellomrom ut av vinduet og lurer på om det i morgen er slutt på den spesielle situasjonen. Seks døgn uten strøm og telefon er ikke hverdagskost. (©NTB)