Nytt håp for «Kald Krig-museet»

Det etterlengtede Kald Krig-museet i Bodø kan bli en realitet. Riksantikvaren skal nå vurdere fredning av fjellhallen på Bodø flystasjon der museet er tenkt plassert som et opplevelsessenter

Kald krig

Anlegg 96 har ikke vært i bruk på mange år og i dag er det oppbevaringssted for flere jagerfly fra den kalde krigen.

Foto: NRK

Fylkesråd for kultur Hild Marit Olsen sier hun har store forhåpninger til Riksantikvarens besøk. En fredning av anlegget vil være første steg på veien mot å realisere planen om Isfronten Opplevelsessenter, som museet skal hete.

– En fredning av anlegget vil sikre ei bevaring av det, og det igjen vil sikre at dette unike anlegget vil kunne bli gjort tilgjengelig for folk som et svært viktig monument over den kalde krigen, sier Olsen.

Den atomsikre fjellhallen, eller anlegg 96 som den heter, ble bygd under den kalde krigen. Ved et atomangrep på Bodø, skulle dette enorme anlegget skjule to jagerflyskvadroner og et hundretalls mennesker.

Kulturminister Annikken Huitfeldt viser stor interesse for planene om å få til et Kald Krig-museum i Bodø. Museet er tenkt lagt til en tidligere topphemmelig fjellhall på Bodø Hovedflystasjon.

VIDEO: Kulturminister Annikken Huitfeldt viser stor interesse for planene om å få til et Kald Krig-museum i Bodø.

Et viktig symbol

Anlegg 96 har ikke vært i bruk på mange år og i dag er det oppbevaringssted for flere jagerfly fra den kalde krigen. Hild Marit Olsen mener anlegget vil egne seg utmerket til et kald krig-museum.

– For meg er det viktig at vi nå får riksantikvaren hit, for hvis vi ikke får sikret dette anlegget og bevart det gjennom en fredning, vil dette anlegget være tapt for oss.

– Det kan bli låst ned og bli stående å forfalle. Det ønsker vi ikke, da dette er et monument over en svært viktig del av norsk historie, og anlegget vil være et viktig symbol og en del av et opplevelsessenter.

– Alle spor blir borte

Det nye «Kald Krig-museet» i Bodø er planlagt etablert i en 10.000 kvadratmeter stor fjellhall på Bodø Hovedflystasjon, det såkalte Anlegg 96, som en del av Norsk Luftfartsmuseum.

– Her snakker vi om å bevare og formidle en av de mest betydningsfulle sidene ved det moderne Nord Norges historie. I en tid hvor Bodø Hovedflystasjon snart legges ned. Om få år vil alle spor av fly- og forsvarsbyen Bodø bli borte etter som «Kald Krig-museet» var ment å skulle formidle denne historien, har prosjektleder Karl Kleve tidligere uttalt til NRK.no.