Nytt bråk om gransking

Frp kritiserer fylkesrådet for å ha startet en egen gransking av kostnadssprekken ved Hamsunsenteret.

Odd Eriksen og Hamsunsenteret

MISFORSTÅELSE: Det sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (innfelt) om at han har satt i gang egen gransking av pengebruken ved Hamsunsenteret.

Foto: NRK

– Dette beror på en misforståelse, svarer fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap)

Frp mener fylkesrådet har startet gransking uten å opplyse om dette.

I høst ble et forslag fra kontrollkomiteen om å granske kostnadssprekken nedstemt av fylkestinget. Fylkesrådsleder Odd Eriksen sa da at en eventuell gransking måtte vente til neste høst. Nå viser et dokument som Eriksen har signert at fylkesrådet selv har startet en gransking.

Gruppeleder for Frp i fylkestinget Dagfinn Olsen er kritisk til håndteringen av denne saken.

– Dette er en utolig arroganse overfor fylkestinget og det vitner om en slett informasjonsplikt, når man ikke opplyser fylkestinget at man allerede har satt i gang en gransking, sier Olsen.

Taler med to tunger

I dokumentet, som fylkesrådsleder Odd Eriksen har signert, heter det at en gransking i regi av fylkesrådet allerede er i gang, og at det er satt av 200.000 kroner til dette.

Eriksen var selv med på å stoppe et vedtak fra kontrollkomiteen i høst om å granske kostnadssprekken ved Hamsunsenteret. Dagfinn Olsen mener dette viser at fylkesrådet har gått bak ryggen på både fylkestinget og kontrollkomiteen.

– Det er betimelig å tro at det er bestillingsverk som posisjonen egentlig er ute. Det er rart at man har valgt å bruke 200.000 av fylkesrådets penger for å få en rapport, men man ønsker ikke å fortelle fylkestingets kontrollkomite at man har igangsatt dette, sier Olsen.

Stemmer ikke

Fylkesrådsleder Odd Eriksen avviser at det er satt i gang en gransking. Han sier det er beklagelig av ordet gransking er brukt, og at det hele dreier seg om en kvalitetssikring av byggekostnadene, som senere skal legges fram for fylkestinget.

- Det burde ikke vært brukt ordet gransking. Dette er en gjennomgang av saker som vi har varslet kontrollkomiteen og fylkestinget om, sier Eriksen.

– Hva er egentlig da forskjellen på en slik gjennomgang og en gransking?

Intet uregelmessig

– En gransking iverksettes dersom det er mistanke om at det har skjedd noe ureglementært. Det er ingen som har hevdet overfor fylkesrådet eller meg at det er grunnlag for å påstå at det har skjedd noe uregelmessig, hverken fra kontrollkomiteen eller fra fylkestinget, sier Eriksen.

Denne uken undertegner Frp og Høyre en egen avtale med et revisorfirma, som skal granske pengebruken ved byggingen av Hamsunsenteret.