Nyt godværet, fra i morgen skal det bøtte ned

Det er sendt ut obs-varsel for Troms og flere steder i Nordland. Meteorologene venter store nedbørsmengder mandag og tirsdag, som gir økt rasfare og vanskelige kjøreforhold.

Vått i Mo i Rana

I de aktuelle områdene i Nordland er det ventet 30 til 60 millimeter nedbør.

Foto: Gunnar Nygren

– Det har vært mye godt vær i helga, men natt til mandag får vi er væromslag. Det ventes store nedbørsmengder fra mandag, og det vil regne hele dagen, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Værvarslinga for Nord-Norge til NRK.

Uværet slår til fra Trøndelagsgrensa i sør til Nordkapp i nord. Helgeland, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen vil merke nedbøren allerede mandag morgen, som også faller på indre strøk.

Mandag ettermiddag blir det mye nedbør i Troms, og der ventes det mest vest for Lyngsalpene. I løpet av det kommende døgnet blir det trolig mellom 20 og 50 millimeter nedbør i fylket.

Vanskelige kjøreforhold og økt rasfare

I de aktuelle områdene i Nordland er det ventet 30 til 60 millimeter nedbør. Nedbøren kan føre til lokalt vanskelige kjøreforhold og lokale oversvømmelser.

– Samtidig hopper temperaturen opp til 5–6 plussgrader, så mye av snøen på kysten vil forsvinne. På innlandet derimot kan nedbøren komme som snø, sier Robertsen.

Den kraftige nedbøren kan gi økt fare både for snøskred og jordskred, og Robertsen råder folk om å sjekke varsom.no dersom de skal ferdes i fjellet.

Kraftig lavtrykk ved Grønland

Polart lavtrykk over Nøss i Andøy

Polart lavtrykk over Nøss i Andøy.

Foto: Bent Ribe

De siste dagene har folk i Nord-Norge nytt godt av et høytrykk over Kolahalvøya. Men nå trekker dette høytrykket seg østover. Det er denne sjansen det kraftige lavtrykket som befinner seg ved Sør-Grønland har ventet på.

– Lavtrykket vil pumpe opp varme luftstrømmer, og gi et kraftig uvær i Barentshavet. Onsdag kan vi også få polare lavtrykk, som kan gi raske økninger i vinden, og kraftig nedbør, ofte som snø og snøfokk, sier Robertsen.

Laster Twitter-innhold