Hopp til innhold
Henningsvær
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Nyhetssenter Nordland

 • Redningsaksjon etter kanovelt

  Alle nødetater rykket fredag kveld ut etter melding om en kano som hadde veltet ved Medby i Andøy kommune.

  Politiet i Nordland opplyste på Twitter at en mann skal ha havnet i sjøen.

  Klokken 20:27 opplyser politiet at mannen er berget opp av sjøen. Det pågår livreddende førstehjelp, og vedkommende er fraktet til Tromsø med ambulansehelikopter.

  Forulykkede ivaretas av helse. Politiet utfører undersøkelser, og opplyser at alt tyder på en ulykke.

  Kanovelt i Andøy kommune
  Foto: MARIUS BIRKELAND / VOL.NO
 • Millionunderskudd for Hurtigruten

  Selv om inntektene økte kraftig fra første kvartal i pandemiåret 2021, gikk Hurtigruten med underskudd på 60,4 millioner euro i årets tre første måneder, mot 53 millioner euro året før. Det tilsvarer over 600 millioner kroner.

  – Første kvartal 2022 var fortsatt sterkt påvirket av pandemien, men land i våre hovedmarkeder beveget seg nærmere normalen, sier konserrnsjef Daniel Skjeldam i en pressemelding fra selskapet.

 • Øyfjellet-rettssaken utsettes ett år

  Skjønnsrettssaken mellom Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt og Øyfjellet Wind utsettes nok en gang.

  Det bekrefter kommunikasjonssjef i Eolus Vind, Karin Wittsell Heydl, til NRK.

  Rettssaken skulle opprinnelig starte 23. mai. Få dager før oppstart ble det i imidlertid klart at advokatene til utbyggeren av Øyfjellet vindkraftverk i Vefsn i Nordland krevde saken utsatt.

  Kravet kom som følge av at reinbeitedistriktet Jillen-Njarke meldte inn et stort antall nye bevis og nye vitner. Advokatene som representerer Øyfjellet Wind ba derfor om en utsettelse, slik at disse kan bli håndtert på en ansvarlig måte.

  25. mai kom det melding om at rettssaken ble utsatt til høsten. Nå er den utsatt enda lenger.

  Helgeland Tingrett har orientert partene om at ny dato for oppstart er berammet til 30.05.2023.

  Advokat for reinbeitedistriktet, Pål Gude Gudesen, sier til NRK at både han og reinbeitedistriktet er misfornøyde med at rettssaken nå er utsatt ett år.

  – Reindriften har levd med denne situasjonen i mange år allerede og nå tvinges mange til å vente ytterligere ett år før man får noen rettslig behandling.

  – Rettssaken handler om mulighetene til fortsatt reindrift i Jillen-Njarke reinbeitedistrikt og hvorvidt konsekvensene av vindkraftverket, både med tanke på direkte arealbeslag, men også konsekvenser totalt sett for driften, fører til at en eller flere reindriftsutøvere i praksis må legge ned driften, sier Gudesen.

  Vindturbiner på Øyfjellet vindpark
  Foto: NRK
 • April-rekord for overnattingsbedriftene i nord

  Overnattingsbedrifter i Nord-Norge satt nye rekorder i antall overnattinger i april i år. Det viser ei pressemelding fra NHO.

  Statistikken viser en økning i samlet antall overnattinger på de kommersielle overnattingsbedriftene i Nord-Norge på 123 prosent sammenlignet med fjoråret og 24 prosent høyere enn april 2019.

  – En rekord-april er et godt tegn, men det er fortsatt pandemiskygger ute i verden og nå også mørke krigsskyer på himmelen. Det blir derfor spennende å se om de siste måneders positive utvikling vil vedvare, det eneste som er sikkert er at ingenting kommer av seg selv, sier NHOs regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i presseskrivet.

  Også hotellet i Nord-Norge opplever et godt belegg i april, og er høyere enn før pandemien brøt ut.

  «Hotellene i Nord-Norge har hatt en økning i totaltrafikken på 127 prosent sammenlignet med april 2021, mens Norge som helhet har en økning på 226 prosent. Sammenlignet med april 2019 er det en økning i hotelltrafikken til i Nord-Norge på 16 prosent.»

  Rorbuer i Lofoten, Svolvær
  Foto: Dina Storvik / NRK
 • Ulykke i Svartistunnelen

  Politiet i Nordland melder på Twitter at det har vært en ulykke i Svartistunnelen på fylkesvei 17 i Meløy.

  Det var ett kjøretøy involvert og føreren undersøkes av ambulanse på stedet. Vedkommende er oppe og går.

  Ifølge politiet er det store materielle skader etter at kjøretøyet har truffet fjellveggen.

  Klokka 14.40 melder politiet at veien er ryddet.

  Svartistunnelen
  Foto: Wikipedia
 • Par i Lofoten mistet lappen

  I Vestvågøy i Lofoten mista et par i 30-årene lappen med kort tids mellomrom i natt.

  Politiet rykket ut rett etter klokka 02.00 etter å ha fått melding om at de to sto ved en bil og krangla midt i veien. Etter at kvinna forlot stedet skal mannen ha kjørt videre. Rett etterpå blir han stoppa av en politipatrulje og mistenkt for promillekjøring. En halv time senere kommer politiet over samme bil og da er det kvinnen som kjører. Også hun får beslaglagt førerkortet etter promillekjøring.

  Operasjonsleder i Nordland politidistrikt Ulf Slettan, kaller det hele for en svært sjelden opplevelse.

  Politi i politibil.
  Foto: Øystein Antonsen / NRK
 • Politiet med oppfordring til foreldre

  Politiet i Nordland skriver på Twitter at de har vært i området bak Hadselhallen i Stokmarknes hvor det er samlet mye ungdom og det konsumeres mye alkohol.

  Politiet oppfordrer foreldre, som har ungdom som er ute i kveld, til å oppsøke området for å sjekke at alt går bra med sine respektive.

  Det meldes at en ungdom er hentet av foreldrene grunnet beruselse.

 • Verdens første energipositive hotell åpner ved Svartisen i 2024

  Det spektakulære hotellet ved foten av Svartisen i Meløy kommune skulle etter planen stå klart i år, men konkurser satte prosjektet på vent.

  Nå melder reisesøkemotoren BusinessClass.com at hotellet åpner i 2024.

  Hotellet får navnet «Six Senses Svart» og all energi som trengs for å bygge bygningen vil komme fra solenergi. «Svart» vil drives av egenprodusert energi fra solceller på taket, med egen avfalls- og vannhåndtering og resirkulering.

  Administrerende direktør i hotellkjeden Six Senses, Niel Jacobs, sier dette om prosjektet i en pressemelding:

  – Six Senses Svart tar oss til et helt nytt nivå når det gjelder å flytte grenser. Konseptet har blitt større enn selve prosjektet, da det vil gi et futuristisk utstillingsvindu for hva som kan oppnås når det gjelder bærekraft og energiløsninger, og derfor en blåkopi innenfor gjestfrihetsbransjen og utviklingssektoren generelt.

  SVART hotellet i Meløy kommune
  Foto: Illustrajon/Plompmozes/Snøhetta
 • Bodø kommune gikk 14 millioner i pluss

  Økonomien i Bodø kommune er i rute etter første tredel av året, skriver de i en pressemelding. Kommunen kan skimte med et overskudd på 14 millioner kroner så langt i år.

  – Hovedårsaken til overskuddet er høyere inntekter, samtidig som kommunens ansatte gjør en stor innsats for å redusere utgifter, uttaler kommunedirektør Kjell Hugvik.

  Kommunen anslår at de styrer mot et regnskap i balanse for 2022. Men det er en viss usikkerhet til den økonomiske fremtiden også. Blant annet på grunn av varslede renteoppganger. Derfor vil overskuddet så langt settes til side, for å kunne takle eventuelle endringer som kommer.

  Bodø fra lufta
  Foto: Ola Helness / NRK
 • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

  Roma og José Mourinho, som slo Bodø/Glimt ut i kvartfinalen, kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

  – Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

  Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

  – Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

  (NTB)

  Mourinho
 • Norske lakseselskap betalar 800 millionar kroner i forlik i USA

  Mowi, Lerøy, Salmar, Grieg Seafood og to andre norske lakseselskap inngår eit forlik i USA. Til saman betaler dei rundt 817 millionar kroner.

  Forliket kjem etter påstandar om konkurranseavgrensande åtferd, ifølgje E24. Selskapa vart saksøkte i 2019 for «ulovleg koordinering» i eit amerikansk massesøksmål.

  Forliket er avhengig av godkjenning frå ein domstol i Florida.

  Selskapa opplys i børsmeldingar at dei meiner det ikkje er noko hald i krava mot dei, men at dei likevel har gått med på eit forlik.

  (NTB)

 • Person stanset med kniv på offentlig sted i Bodø

  En person ble onsdag ettermiddag stoppet av politiet etter å ha båret kniv på offentlig sted, forteller operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Yngvar Fredriksen.

  – Personen gikk med kniven i lommen og ble observert av politiet. Kniven er tatt i beslag.

  Hendelsen fant sted i Rønvika i Bodø.

  Fredriksen opplyser at det ikke var noen truende adferd som førte til at politiet grep inn, og det hele gikk rolig for seg.

 • Lastebil kjørte på E6 uten dekk på to hjul

  Politiet fikk onsdag formiddag melding om en lastebil som manglet dekk på to av hjulene.

  Saken ble først omtalt i Fremover.

  Mari Lillestø, operasjonsleder i Nordland politidistrikt, forteller til NRK at lastebilen var lastet, men kan ikke uttale seg om hvor tungt lastet den var.

  – Når noe slikt skjer mister kjøretøyet kjøre- og styreegenskaper, og i verste fall kan det føre til en ulykke, sier Lillestø.

  Lastebilen var på vei mot Narvik på E6 og sjåføren var en mann bosatt i Ofoten.

  Vedkommende blir nå anmeldt for forholdet, informerer operasjonslederen.

  Lastebil uten hjul på E6 mot Narvik
  Foto: Politiet
 • En person varetektsfengslet etter brannen i Bø

  Politiadvokat Eva Kristin Varheim bekrefter til Vesterålen Online at en person er varetektsfengslet i sammenheng med prestegårdsbrannen i påsken.

  – Vedkommende samtykket til varetektsfengslingen og er transportert til Trondheim. Nå er det noen avhør som gjenstår, sier Varheim.

  Det er ikke tatt ut formell tiltale, ettersom etterforskningen fremdeles pågår.

  Prestegården var nesten 100 år gammel og ble totalskadd. Bø kirke fra 1824 var nærmeste nabo til prestegården, men var aldri truet av brannen da det var vindstille.

  Prestebolig i brann i Bø i Vesterålen
  Foto: Tonje Bergersen
 • Ny smell for Flyr i første kvartal

  Flyr er positive til utviklingen, selv om selskapet tapte 212 millioner kroner i første kvartal.

  Samtidig hadde de passasjerinntekter på 78 millioner kroner i perioden.

  Selskapet mener en god del av tapet skyldes et utfordrende marked med koronapandemi og krig i Ukraina. Likevel mener Flyr at det er gode utsikter når det går mot sommersesongen.

  Selskapet melder om stor bestillingspågang og sier de får inn tre nye fly, blant dem de to første av seks fabrikknye Boeing 737–8 som skal leveres i 2022.

  – Flyr utvikler seg etter planen. Med over en million solgte billetter kan vi trygt si at vårt produkt har blitt godt mottatt i markedet, og vi er veldig glade for den positive utviklingen etter en lang periode sterkt preget av pandemien. Vi er nå forberedt for sommersesongen. Vi tilbyr 44 ruter til 38 reisemål, og tidlige bestillinger indikerer en betydelig oppgang i aktiviteten fremover, sier Tonje Wikstrøm Frislid, administrerende direktør Flyr.

  I løpet av fjoråret tapte Flyr 419 millioner kroner. (NTB)

 • Savnet mann funnet død

  Tirsdag formiddag meldte politiet i Nordland at det gjennomføres søk etter en savnet mann i Saltdal kommune. Nå melder politiet at det er gjort et funn av en omkommet person.

  – I forbindelse med søk etter savnede Asbjørn Magne Maarnes ble det klokken 15:30 gjort funn av en omkommet person i søkeområdet i Saltdal, sier operasjonsleder Lars Halvorsen.

  – Det er bekreftet at det er savnede Maarnes som er funnet. Politiet gjør undersøkelser på stedet, men det er ingen grunn til å anta at dødsfallet skyldes noe kriminelt. Avdøde vil rutinemessig bli obdusert for å fastslå dødsårsaken. Pårørende er varslet.

 • Bodø/Glimt-stopper Brede Moe tatt ut på landslaget

  Landslagssjef Ståle Solbakken hadde ikke mange overraskelser i troppen, men han fikk plass til én: Bodø/Glimt-stopper Brede Moe (30). Moe står foreløpig uten landskamper.

  Moe følger med til landslagets fire kamper i nasjonsligaen i juni.

  – Det er ikke ofte vi tar ut spillere uten landskamper som nesten er i oldboys-alderen, sa Ståle Solbakken på pressekonferansen.

  Slik er troppen:

  Keepere: André Hansen, Sten Gytebust, Ørjan Håskjold Nyland.

  Forsvar: Fredrik Bjørkan, Marius Lode, Birger Meling, Brede Moe, Andreas Hanche-Olsen, Marcus Holmgren Pedersen, Julian Ryerson, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård.

  Midtbane: Fredrik Aursnes, Patrick Berg, Sander Berge, Mats Møller Dæhli, Mohamed Elyonoussi, Jens Petter Hauge, Dennis Johnsen, Morten Thorsby, Jens Petter Hauge, Kristian Thorstvedt, Martin Ødegaard.

  Angrep: Veton Berisha, Erling Braut Haaland, Joshua King, Alexander Sørloth.

  Brede Moe på Aspmyra stadion.
  Foto: Kasper Holgersen / NRK
 • Norge sender gamle artillerivogner til Ukraina

  Norge sender gamle artillerivogner av typen M109 til Ukraina, skriver Teknisk Ukeblad.

  Det skal ha blitt bekreftet i et møte mellom landene som utgjør kontaktgruppen for Ukraina på mandag.

  M109 er en type artillerivogn som først ble tatt i bruk på 1960-tallet. Vognene har stått på lager i Norge, blant annet på Evenes og i Bjerkvik i Nordland. I slutten av april ble flere av dem hentet frem og testet på Setermoen.

  Ifølge Teknisk Ukeblad har flere av disse vognene blitt observert på lastebil nær Oslo lufthavn.

  Norge har tidligere donert våpen til Ukraina i tre omganger, men Forsvarsdepartementet kan ikke bekrefte at Norge har sent slike artillerivogner til Ukraina.

  Opplysningene kommer fra amerikanske kilder. Dette er foreløpig ikke bekreftet fra Norge.

  M109 artillerivogn, tilhørende det helprofesjonelle Batteri Piraya i Artilleribataljonen, under øvelse i Finmark
  Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren / NTB scanpix
Spilleliste med 29 klipp
Video fra Nordland
Spiller nå
Flere unge drar på treningssenter 00:58
Neste
Mourinho