Hopp til innhold
Henningsvær
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Nyhetssenter Nordland

 • Nordland er det eneste fylket som ventes å krympe i folketall

  Nordland fylke er ventet å krympe med 3 800 personer, fram mot 2050. Det skriver SSB i en pressemelding.
  Nordland er også et av fylkene med eldst befolkning, både nå og i framtiden.


  – Fram til 2050 forventes det at landets befolkning totalt sett vokser med 11 prosent. Nordland er det
  eneste fylket som er forventet å synke i folketall, med en reduksjon på 2 prosent, sier SSB-forsker Sturla Løkken.

  På landsbasis er det forventet at 40 prosent av kommunene i Norge vil oppleve en nedgang i folketallet fram mot 2050. I Nordland er det framskrevet nedgang i 26 av 41 kommuner, som tilsvarer en andel på 63 prosent.

  – Kommunene Nesna, Træna og Moskenes har den høyeste framskrevne veksten, alle med 19 prosent eller høyere. Bindal og Rødøy er forventet å falle mest i folkemengde, på 17 prosent fram mot 2050, sier Sturla Løkken.

  Fra fjelltoppen i Rødøy kan man se noen av alle de øyene Helgeland består av.
  Foto: Kitt Grønningsæter
 • Stor vekst i sjømateksporten

  I årets første halvår eksporterte Norge sjømat for over 70 milliarder kroner. Det er 16,4 milliarder kroner bedre enn samme periode i fjor, opplyser Norges sjømatråd.

  Dette halvåret er det satt rekord for følgende arter : laks, ørret, torsk, sei og hyse. Det er laks som er primus motor. Laks står for hele 72% av eksportverdien totalt.

  Bakteppet for veksten er at matvareprisene øker, at etterspørselen stiger, samtidig som råvaretilførselen var lavere. På et halvt år har Norge passert eksportverdien for hele 2015.

  Fisk i kjøpmannsdisk på butikk
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • Streik i oljebransjen – kan tape en halv milliard daglig

  Fagforeningen Lederne startet streik i oljebransjen fra og med midnatt natt til tirsdag. Det fører til at de tre Nordsjø-feltene Oseberg sør, Oseberg øst og Gudrun stenges ned.

  Det er varslet opptrapping fra onsdag.

  – Da vil ytterligere fire felt tas ned, inkludert det viktige gassfeltet Aasta Hansteen. Da vil 13 prosent av norsk gassproduksjon rammes, sier kommunikasjonsleder i Norsk olje og gass Kolbjørn Andreassen til NRK.

  – Fra i morgen av, når til sammen syv felt går ned, vil det være daglige tapte inntekter på 521 millioner kroner. Mer enn en halv milliard kroner om dagen.

  Oseberg feltsenter
  Foto: Øyvind Sætre, Aibel
 • Rekordmange elbilister på veiene i sommer

  I undersøkelsen «Elbilisten» gjennomført av Norsk elbilforening, svarer 65 prosent av elbilistene at de skal på elbilferie. Over 45 prosent holder seg innenlands, men utlandet frister også for mange. 15 prosent planlegger ferie i Norden. Det er tre ganger så mange som i fjor, og 4 prosent planlegger elbilferie utenfor Norden og Norge, som er en dobling sammenlignet med 2021.

  Elbil på tur i Øst-Finnmark
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK
 • Politiet snur: Kan ikke nekte MC-klubber adgang

  Politiet i Nordland oppfordret kommunene til å nekte medlemmer av det politiet omtaler som kriminelle motorsykkelklubber til å bruke såkalte colors.

  Colors er en samlebetegnelse for tegnene eller merkene som er på medlemmenes motorsykkelvester.

  Nå snur politiet etter kritikk.

  Organisasjonen Payback Norge, som omfatter en rekke MC-klubber, engasjerte advokat John Christian Elden. I et brev til politiet og Nordlands-kommunene slo Elden fast at det ikke fantes lovhjemmel til å nekte medlemmer av motorsykkelklubber å bruke colors.

  «Nordland politidistrikt har etter en vurdering kommet til at advokat Elden har rett: Et generelt forbud mot colors i det offentlige rom og hos offentlige instanser mangler lovmessig hjemmel, og kan ikke vedtas. Politiet ber likevel kommunene om å erklære de kriminelle MC-miljøene uønsket, samt oppfordrer næringsdrivende og private aktører til å innføre colors-nekt.», skriver politiet i en pressemelding.

  Videre skriver politiet:

  «Vi beklager at vår oppfordring til kommunene ble utformet i strid med gjeldende rett. Det er ikke, og har heller ikke vært, politiets intensjon at borgerne – uansett tilhørighet – skal utestenges fra offentlige tjenestetilbud. Vi vil derfor ta initiativ ovenfor kommunene i Nordland for å få ryddet opp i eventuelle uklarheter knyttet til forståelsen av dette. Imidlertid vil vi fortsatt jobbe for at kommunene tar klart avstand fra kriminelle MC-miljø.»

  Outlaws Norway
  Foto: Politiet
 • Nettsidene til Bodø kommune var nede - kan være rammet av hackerangrep

  Det er selskapet Coretrek som er gjenstand for dataangrepet. De er leverandører av nettsider blant annet til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  Coretrek leverer også nettløsninger for Bodø kommune, som skriver dette på sin Facebook-side i formiddag.

  – Det er beklagelig at våre nettsider er nede, men vi har fått forsikringer fra Coretrek om at våre data er sikre. Vi har heller ikke personsensitive opplysninger på denne løsningen. Mange av Coretreks kunder er allerede tilbake. Vi håper det skjer for oss også. I mellomtiden bruker vi sosiale medier, skriver komm.sjef Tord Berthiussen i Bodø kommune til NRK.

  (Klokken 14:40 melder kommunen at nettsidene er oppe igjen)

  NSM bekrefter til Aftenposten at det pågår et lignede angrep som det forrige uke.

  Coretrek-sjef Kristian Susnic sier til Aftenposten at de er i kontakt med NSM.

  – NSM skriver at noen av våre løsninger og tjenester kan være utsatt for et angrep. Men dette er ikke verifisert og vi jobber med å finne ut av årsaken, sier Susnic.

  Ifølge Telegram-kanalen til det russiske hacker-nettverket Killnet, er det russiske hackere som står bak, skriver avisa.

  Også nettsidene til fergeselskapene Boreal og Bastø Fosen er nede.

  (NTB)

  Skjermdump av Bodø kommunes nettside som er rammet av hackerangrep
  Foto: skjermdump
 • SAS-pilotene går ut i streik

  SAS og pilotene har ikke klart å bli enige til tross for utsatt mekling. 900 piloter fra Norge, Sverige og Danmark blir derfor tatt ut i streik. En storstreik blant SAS-pilotene vil ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig, ifølge nyhetsbyrået TT.

  Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter. Pilotforeningen ønsker en forsikring om at deres medlemmer får de nye arbeidsplassene, ifølge NTB.

 • Turgåer flydd til Bodø etter skadet fot

  Lørdag fikk politiet melding fra en turgåer som hadde skadet seg.

  – Det var en norsk kvinne som var på fjelltur på Ryten i Flakstad. Her hadde hun skadet foten, og klarte ikke å komme ned, sier fungerende politistasjonssjef Dag Sture Strøm ved Vest-Lofoten politistasjon til Lofotposten.

  Hovedredningssentralen ble varslet, og et Sea King helikopter ble sendt til stedet. De fikk løftet ut kvinnen og deretter ble hun flydd til Bodø hvor hun ble sendt til sykehuset.

 • Bodø kommunes nettside er nede

  Bodø kommunes nettsider nede, det opplyser Avisa Nordland.

  CoreTrek, som er leverandøren av nettsiden til Bodø kommune, opplever problemer med sine servere. Dette har resultert i at alle nettsidene til kommunen er nede for øyeblikket. Det skriver de på sin Facebook-side.

  CoreTrek jobber med saken, og kommunen kommer tilbake med mer informasjon så snart det er tilgjengelig.

 • Nedsatt fart etter skade på E6

  På søndag oppsto det en skade på E6 på Selfors, på strekningen rett etter rundkjøringen ved Selforsbrua. Det skriver Rana blad. Entreprenør er på stedet og undersøker saken. Veitrafikksentralen Nord melder at farten på strekningen er satt ned til 30 km/t grunnet en skade på veien.

 • Klart for oppstart av Polarekspressen i 2023

  Sent fredag forrige uke ble det klart at Tide Buss har fått innvilget ruteløyve for nye ekspressbussruter i Nordland og Troms og Finnmark fylke. Det nye tilbudet får navnet Polarekspressen. Dermed er det duket for oppstart av nye bussruter som vil bety mye for både fastboende og reiselivet i regionen.

  Tide Buss har fått innvilget ruteløyve på følgende strekningen:

  • Å i Lofoten – Leknes – Svolvær – Evenes – Bjerkvik – Narvik.
  • Tromsø – Nordkjosbotn – Bardufoss – Setermoen – Bjerkvik – Narvik.

  Produkt- og konseptsjef i Tide Buss AS, Svein Helge Hauge, forteller at Tide Buss nå vil igangsette arbeidet med å planlegge en god oppstart i 2023 og fastsette nøyaktig dato. Løyvet er tildelt for en periode på 10 år, og Tide vil profilere ruten og selge billetter under ekspressbussnettverket Nor-Way Bussekspress.

 • Medier erfarer: Solbakken i Italia for samtaler med Roma

  Ola Solbakken reiste søndag til Italia for å besøke Serie A-klubb etter det Avisa Nordland erfarer.

  Nettavisen får opplyst at Solbakken grytidlig søndag morgen satte seg på et privatfly fra Bodø i retning Italia og Roma sammen med sin agent Bjørn Tore Kvarme.

  Der skal han ha gjennomført samtaler med Roma.

  Solbakkens kontrakt med Bodø/Glimt går ut ved nyttår. Glimt må dermed selge nå, skal klubben få penger for vingen.

  Solbakken scoret i både hjemme og bortekampene mot Roma i Serieligaen i fjor høst.

  Ifølge TV 2 skal Solbakken være nær å skrive under for Roma.

  Italy Soccer Europa Conference League
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • TECO 2030 har mottatt støtte for å utvikle fremtidens høyhastighetsfartøy

  TECO 2030 ASA leder et konsortium med partnerne Umoe Mandal og BLOM Maritime for å utvikle et hydrogendrevet høyhastighetsfartøy med null utslipp. Konsortiet vil motta inntil 5 millioner kroner i støtte, det skriver NTB.

  I prosjektet «Fremtidens hurtiggående fartøy» har fylkeskommunene Finnmark, Nordland, Trøndelag og Vestland som mål å utvikle banebrytende teknologi på flere områder.

  – Ved å introdusere hydrogen som energibærer for hurtiggående fartøyer kan vi skape det kompromissløse høyhastighetsfartøyet som kan erstatte alle nåværende høyhastighetsfartøy i Norge, sier fylkesordfører i Nordland, Tomas Norvoll.

 • Dømt ruskjører anket dommen - måtte betale mer i bot

  Det var i april i fjor at den kvinnelige sjåføren kjørte inn i et autovern på en vei i Vesterålen, det skriver Lofotposten. Da politiet kom til stedet fikk de mistanke om at kvinnen var ruspåvirket og hun ble tatt med til bevissikring. Prøven viste at kvinnen var påvirket av flere ulike stoffer.

  Hun erkjente straffskyld da saken ble behandlet i Midtre Hålogaland tingrett. I Midtre Hålogaland tingrett ble kvinnen dømt til fengsel i 21 dager, til å betale en bot på 14.000 kroner og mistet føreretten for førerkortpliktig motorvogn for en periode på to år.

  Kvinnen anket dommen til Hålogaland lagmannsrett. Dermed ble forandringen i dommen at kvinnen må betale en bot på 25.000 kroner i stedet for 14.000.

 • Savnet kvinne funnet i god behold i Fauske

  Politiet opplyste søndag kveld at de iverksatte en leteaksjon etter en eldre dement kvinne.

  Kort tid etter opplyser operasjonsleder i politiet i Nordland, Ivar Bo Nilsson, at kvinnen er funnet i god behold etter en knapp time.

  Hun ble først meldt savnet like før klokken 20 søndag kveld, da hun hadde forlatt hjemmet sitt uten yttertøy.

  Fauske
 • Skadetrøbbel for Glimt etter kampen i helga

  Det ble en tung kveld for Bodø/Glimt i Skien lørdag.

  Først måtte Brede Moe gi seg med lysketrøbbel til pause. Så fikk Amahl Pellegrino seg en skikkelig smell i hodet. Deretter møtte Ola Solbakken opp i mixed zone med ispose på kneet.

  Det skriver Avisa Nordland.

  Uhellene skjer bare dager før Champions League-kvalifiseringen.

  Pellegrino
  Foto: ANDREAS NILSEN TRYGSTAD / NRK
 • Fraktet til sykehus etter MC-ulykke

  Én person er fraktet til Stokmarknes sykehus for sjekk etter en trafikkulykke på Raftsundet bru langs E10 i Hadsel kommune med to mennesker involvert.

  Én person skal være skadet, men var våken og bevisst. Trafikken stod stille på stedet.

  Motorsykkelen skled på veibanen, mest sannsynlig på noe grus i veibanen. Det melder politiet på Twitter.

  De antar at punktering kan være en mulig årsak til ulykken. Det er ingen mistanke om ruskjøring.

  Språkproblemer gjør det vanskelig for politiet å få nøyaktig hendelsesforløp.

  Nordlandssykehuset avd. Stokmarknes
  Foto: Kristin Skjefstad Isaksen / NRK
 • Straffedrama, rødt kort og to scoringer på overtid: Glimt tapte borte mot Odd

  Bodø/Glimt måtte reise hjem uten poeng etter noen svært dramatiske sluttminutter.

  Åtte minutter på overtid på stillingen 2-2 fikk ti mann sterke Odd straffespark.

  Den satte superveteranen Espen Ruud sikkert i mål og sørget for at alle poengene ble igjen i Skien.

  Og det var Odd som kom best i gang på eget kunstgress.

  Milan Jevtovic sendte vertene i føringen etter 19 minutter. Men ti minutter senere sørget Amahl Pellegrino for balanse i regnskapet med sitt syvende mål på de seks siste kampene.

  Lagene gikk til pause på stillingen 1-1.

  Kvarteret ut i andre omgang fikk derimot bodøværingene nok en kalddusj. Odds Conrad Wallem ble spilt igjennom i bakrom og rundet Glimt-keeper Nikita Haikin og sendte hjemmelaget i føringen 2-1.

  Pellegrino kunne blitt tomålsscorer etter 77 minutter, men den akrobatiske avslutningen på volley ble stoppet av stolpen.

  Vertenes Odin Bjørntuft fikk direkte rødt kort og marsjordre seks minutter før full tid etter å ha satt skoen i pannen på Pellegrino.

  Syv minutter på overtid kom utligningen som så ut til å redde ett poeng for Kjetil Knutsens menn da Isak Helstad Amundsen utlignet til 2-2.

  Men minuttet senere ble Glimt-håpet om poeng slukket fra straffemerket.

  Neste kamp for Glimt kommer på onsdag hjemme mot KI Klaksvik i den første runden av mesterligakvalifiseringen.

  Og om én uke tar de imot Sarpsborg 08 hjemme på Aspmyra i Eliteserien.

  NM i fotball, menn (finale): Bodø/Glimt - Molde (0-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB�8BI
Spilleliste med 38 klipp
Video fra Nordland
Spiller nå
Vi har bedre holdninger til skeive enn før 00:44
Neste
Et hus i Bodø var overtent, men ingen mennesker skal ha kommet til skade.