Hopp til innhold

Nye temperaturrekorder for april og mai: – Ikke overraskende

April og mai var rekordvarm, ifølge NASA. Men nå kan det være slutt på rekordtemperaturene. I alle fall for en stund.

Bunesfjord, Lofoten

Også våren i Norge har vært varm, spesielt i nord. Her fra Bunesfjord i Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Nok en gang meldes det om temperaturrekorder. Denne gang globalt, for april og mai.

NASA skriver at den globale gjennomsnittstemperaturen i april var 1,06 grader celsius over gjennomsnittet for april 1951 til 1980, som brukes som baseperiode. Den globale temperaturen for mai var 0,93 grader celsius over normalen.

Dermed fortsetter trenden med temperaturrekorder, som har pågått siden oktober 2015. I Nord-Norge har forskerne konstatert at våren i år var rekordvarm, og den 3. varmeste for landet som helhet.

Færre rekorder fremover

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt (MET) er ikke overrasket over tallene fra NASA, og sier at dette føyer seg inn i et mønster man har sett i lang tid.

Klimaforsker Hans Olav Hygen

Klimaforsker Hans Olav Hygen sier sannsynligheten for nye temperaturrekorder vil være mindre i månedene fremover.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

– Rekordene i år skyldes et værfenomen som heter El Niño. Dette værfenomenet er nå på tilbakegang, så dette er trolig noen av de siste etterdønningene vi ser.

Den globale gjennomsnittstemperaturen er linket til den globale oppvarmingen som forskere ser skjer sakte, men sikkert. På toppen kommer store sesongbaserte variasjoner, der den store driveren fra måned til måned og fra år til år er værfenomenet El Niño.

Ifølge The Conversation går den seneste El Niño inn i historiebøkene som en av de tre sterkeste El Niño-hendelsene siden 1950.

– Det er for tidlig å si noe om hvordan de kommende månedene blir, men sannsynligheten for nye rekorder er lavere nå som El Niño er på hell, påpeker Hygen.

Går trolig mot et rekordår

Selv om det ikke settes nye rekorder på kort sikt, sørger den stadig økende konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren for en gradvis oppvarming av planeten.

Forsker Reto Ruedy ved NASA Goddard Institute for Space Studies anslår at den jevne temperaturøkninga som forårsakes av global oppvarming vil innhente den ekstra påvirkninga vi har sett av årets El Niño om bare 10–15 år.

NASA anslår videre at det er 99 prosent sannsynlig at 2016 som helhet vil bli et rekordvarmt år.

– Det har vært ekstremt varmt i starten av året, så jeg er sikker på at 2016 blir et rekordår, selv om det ikke blir nye rekorder nå fremover. Vi må forvente fortsatt høye temperaturer, sier Hans Olav Hygen ved MET.