NRK Meny
Normal

Nye rekorder for etisk handel

Salget av alternative julegaver kommer til å sette nye rekorder i år, og klima og miljø er vinnerne.

Handel, illustrasjonfoto

TRADISJONELL HANDEL: Mange julegaver er ikke ønsket, og derfor unødvendige, sier Eidi Ann Hansen i Etisk Forbruk.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

-Bruk julehandelen til å endre forbruksvanene dine.

Det oppforder redaktør for nettstedet Etisk Forbruk, Eidi Ann Hansen.

- Hvis vi skal gi hverandre gaver i jula, er det en fordel at de er etiske. Vi bør i hvertfall ikke gi gaver som egentlig ikke er ønsket, sier Hansen.

Hun er redaktør for nettstedet etiskforbruk.no. Der finner du julegaver som både er bra for miljøet, og som faktisk kommer andre mennesker til nytte.

Oversikt over organisasjoner som tilbyr etiske gaver

Unødvendige gaver

I vår del av verden har de fleste av oss mer enn nok av det vi både trenger og ikke trenger. Et eksempel på det er at britene i fjor ga bort uønskede gaver for 50 milliarder kroner. Og å tro at vi nordlendinger er særlig annerledes, er vel å tro på julenissen.

- Gjennom hele året fyller vi skuffer og skap med ting, og er det noe vi har behov for, så kjøper vi det selv. Derfor er det mange som foretrekker å få bistandsgaver, sier Hansen.

Gi bort ei geit

ÅRETS JULEGAVE: Geita gir både melk, kjøtt og skinn som vil komme fattige familier til gode.

Foto: Kirkens Nødhjelp

For tredje gang lanserer Norsk Folkehjelp sine alternative julegaver. Organisasjonen har gaver som "tren en minehund," "fjern en klasebombe" eller "rydd en fotballbane for miner."

Letter samvittigheten i jula

Lena Fiske i Norsk Folkehjelp tror det å støtte en god sak er vel så viktig som selve gaven man gir:

- Ja, det er klart at det er det som er drivkraften, sier hun.

Kirkens Nødhjelp har satt fokus på klimaprodukter i år. Disse gavene skal komme befolkninga i sør til gode, blant annet flom-ofre i Bangladesh.

- Folk i sør kjenner klimaendringene på kroppen, og det er viktig å ta deres stemme inn i debatten. I Norge har vi lange tradisjoner for å se utover oss selv i juletider, vi er flinke til det, sier Nils Harald Strøm i Kirkens Nødhjelp.

Afrikansk barn spiller fotball

KOMMER BARNA TIL GODE: UNICEF er en av organisasjonene som tilbyr både bistandsgaver og etiske gaver som vil komme fattige barn til gode.

Foto: NRK

Eksplosiv økning

Salget av etiske gaver har eksplodert siden 2006, og du kan finne litt av hvert på de forskjellige nettsidene. Man kan gi en familie ei geit eller en flokk med kyllinger, man kan betale advokatbistand for noen som trenger det, dekke kostnader for vaksiner, eller betale for at et barn skal lære seg å lese og skrive.

- I tillegg har vi også tips til etiske produkter som har en mer ansvarsfull produksjon, som tar spesielt hensyn miljø eller dyrevelferd, sier Eidi Ann Hansen i nettstedet Etisk Forbruk.


Alle organisasjonene som tilbyr alternative og klimavennlige julegaver er samlet på Etisk Forbruk sin hjemmeside.