Nye kutt truer Andøya flystasjon

Men Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H)tror flystasjonen vil bestå. 

F16 jagerfly i det norske Forsvaret.
Foto: Ida von Hanno Bast / Scanpix

- Ja, det føler jeg meg sikker på. Men vi må ikke være naive. Vi må fortsette å få fram de gode argumentene for Andøya flystasjon. Og dersom noen politikere i denne valgkampen sier at det ikke blir endringer, må vi ikke tro på dem, sier Solsvik til Andøyposten. 

 

Dagens sju militære flyplasser kan bli redusert til to, og hvis Forsvaret får det som de vil, blir Bodø hovedbase for Nord-Norge. Andøya flystasjon kan bli taperen.

I verste fall risikerer Andøya nedlegging, ifølge VG.

 

Det er i "Forsvarsstudiet 07" som skal ut på høring i september at  forslaget kommer frem. Ifølge lekkasjen er det spesielt flystasjonene på Ørlandet, Sola, Gardermoen, Banak og Andøya som kan få sin aktivitet kraftig redusert.

 

Ikke urolig

Også leder for Andøy Høyre, Gunnar Jan Olsen, tror Andøya flystasjon blir værende til tross for spekulasjonene om at flyplassen er en av forsvarets anlegg som planlegges nedlagt, eller sterkt redusert.

- Uansett hva som fremkommer i "Forsvarsstudiet 07" er det politikerne som avgjør hvilke militære anlegg som skal legges ned, sier Olsen til Bladet Vesterålen. Ifølge avisen tror ikke Olsen det er politisk vilje til nedleggelse på Andøya.

- De fleste partiene er enige om en satsning på nordområdene, og Orion-flyene på Andøya er viktige for overvåkningen av ressurser og miljø her nord, sier Olsen, videre til avisen.

Legges fram i oktober

Forsvarsstudien, som er forsvarssjef Sverre Diesens fagmilitære råd til politikerne, skal etter planen legges fram i oktober. Studien mener det er nødvendig snarest å skjære bort alle baser som ikke gir tap av operativ evne. Det innebærer å fjerne opptil 10-15 av dagens større baser. Forsvarsstudien går nå inn i den avsluttende fasen der helheten skal konkluderes og resultatene legges frem for forsvarsministeren i slutten av oktober. Mange venter naturlig nok i spenning på konklusjonene.