Hopp til innhold

Nye Elias «rått politisk korrekt»

Grådige spanske trålere og kapitalister sørfra gjør den nye barnefilmen om redningsskøyta Elias til en ensidig ressurs- og distriktspolitisk kamp, sett fra kystfiskernes side, mener filmanmelder.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Supertrålerne minner sterkt om russiske atomutbåter. Og en av skurkenes håndlanger er en frilans asiat, antakelig kineser», skriver VG om «Elias og jakten på havets gull».

– Men det er dersom man skal være ufattelig kritisk, skriver filmanmelder Jon Selås i VG, og gir filmen terning fem.

For resten av filmanmeldelsen får eventyret fra det vesle nordlandske fiskeværet Lunvik er en eneste lang skryteliste.

«Den er fint og klart tegnet og flott, den har en tøff og utfordrende historie, dialogen er fin, sangtekstene holder, humoren er aldri langt borte. Så dette er rett og slett en fulltreffer for barn og barnefamilier nå i adventstiden», skriver anmelderen.

– Fordommer med glimt i øyet

Nordlendingen Alf Knutsen, som sammen med Sveinung Slåttebrekk skapte den kjekke og tapre redningsskøyta på slutten av 1990-tallet, har sett den nye filmen Og han har ingen problemer med å følge VGs anmelder.

– Men når grådige kapitalister og spanske fiiskere blir karikert er det gjort med glimt i øyet. Og slik har det vært hele veien med Elias. I bøkene og tv-seriene er det sunnmøringene, gjennom fiskebåten Tråle, som får unngjelde. I denne filmen får sunnmøringene hvile. Tråle er på parti med de gode mot de utenlandske supertrålerne, sier han.

Selv har han fått mange godord både fra sunnmøringer og andre, for de voksne referansene som er lurt inn i serien.

– Sunnmøringene er svært begesitret for grinebiteren Tråle, sier han.

Premiere fredag

Fredag har den andre store animasjonsfilmen om redningsskøyta Elias premiere. Den har tatt to år og 22 millioner kroner å lage. Knutsen er svært begeistret, og ikke så lite så stolt over at et nytt kapittel skrives om den vesle redningsskøyta fra nord.

– Ja, dette er en fantastisk eventyrhistorie. Vi som startet dette har et evighetsperspektiv på Elias, og den nye filmen viser at det er liv laga for figuren.

Manusforfatter Alf Knutsen på besøk hos Nordland teater i dag

Eliaspappa Alf Knutsen kunne følge Elias til teaterscenen på Nordland teater dette året.

Foto: Hans-Marius Øverland/Nordland Teater

Herøyfjæringen har opplevd enorm suksess siden den første Elias-boka kom ut i 1999 - opprinnelig på oppdrag for Redningsselskapet. 11 år etter er det gitt ut til sammen sju bøker. I 2002 startet samarbeidet med Filmkameratene, ledet av John M. Jacobsen og Sveinung Golimo. Det resulterte i 39 tv-episoder, spillefilmen «Elias og kongeskipet», og nå altså «Elias og jakten på havets gull». I tillegg har Nordland Teater satt opp et teaterstykke om Elias.

Nominert til Emmy

Redningsskøyta Elias

1999: Men først kom boken..

Foto: RANHEIMSÆTER, JON / SCANPIX

I 2006 ble tv-serien om Elias nominert til en Emmy-pris, som den første norske tv-serien noensinne. Og turen til New York ble en spesiell opplevelse for familiefaren.

– Det å sitte midt på Manhattan se Susan Sarandon komme opp å presentere «Elaias from Norway», se han på masse storskjermer i hele lokalet var helt uvirkelig. Da forsto vi virkelig hvor stor Elias har blitt. Ikke bare i Norge, men i hele verden, sier han.

Stor i Midtøsten

For sakte, men sikkert har Elias bygget seg opp et stort internasjonalt filmpublikum. Filmen og TV-serien er solgt til 100 land. Elias er spesielt stor i Japan, Latin-Amerika der han vises på Disney Channel og i Midtøsten.

Thomas-toget på havet

Alf Knutsen jobber som kantor og organist i Lørenskog kirke, og hevder at han ikke er blitt rik på redningsskøyta.

– Men kanskje det drypper litt på oss nå, sier han.

Sammen med makker Sigurd Slåttebrekk jobber han kontinuerlig med å holde liv i den populære figuren.

– Hvor stor kan han bli?

– Som gründer har jeg hele tiden hatt klokketro på Elias. Vi har møtt skaperen av den populære barne-tv-figuren Byggmester Bob, Keith Chapman. Han sa at det Thomas-toget var på landjorda, kunne Elias bli på havet. Så hvem vet?, sier Alf Knutsen.