Tussmørket gir flammende himmel i nord

Denne desembermåneden har vært uvanlig for Nordland med tanke på det tørre, klare været. Bilder av en magisk, brennrød himmel har florert, og gradestokken har mange steder vist grader langt nedi det blå.

NRK har blitt kontaktet av flere i fylket som ivrig forteller om vakre horisonter og nydelig lys på himmelen. Hvordan kan dette ha seg når vi egentlig skal befinne oss på svarteste vinteren?`

– Det skyldes at vi er i mørketiden, men samtidig er det ikke helt mørkt. Vi har noe som heter tussmørke, som vil si at man fortsatt kan se dagslys til tross for at sola er under horisonten, forteller vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Eirik Samuelsen.

Samuelsen kan fortelle at sola ikke er mer enn seks grader under horisonten, og da får nordlendingene slike fine lysforhold midt på dagen.

Men hvorfor har vi hatt så fint vær i desember?

Blokkerte lavtrykk

– I Nordland har vi hatt en såkalt blokkerende høyttrykk som har ligget over Russland og Finland. Dette har gitt mye fralandsvind i Nord-Norge og mye kaldt vær.

Meteorologen forteller at når vi har en sånn situasjon, med et høyttrykk som ligger over en lang periode, kommer ikke lavtrykkene seg inn.

Derfor opplever Nordland er god periode uten pålandsvind eller nedbør.

Været har vart uvanlig lenge

Selv om været kan sies å være usedvanlig fint og flott, er ikke dette uvanlig, forklarer Samuelsen.

– Det er kanskje litt uvanlig at det kommer i desember, og ikke i for eksempel februar. Men selve været er ikke uvanlig, denne typen vær kommer jevnt og trutt.

Meteorologen kan på en annen side bekrefte at værets varighet er en smule spesielt, det har vart i snart en måned nå. Hvor lenge kan nordlendingene forvente at været holder seg klart og tørt?

(Saken fortsetter under bildet)

Tind

Nydelig rød himmel over Tind.

Foto: Ingjerd Martinsen

Hold på ullgenserene, snart kommer snøen

– Været vil holde seg veldig likt i noen dager fremover. Men utover i romjula er det en økende sjanse for at lavtrykkene kommer seg lenger og lenger inn mot kysten, og da øker mulighetene for nedbør.

Samuelsen kan bekrefte at denne nedbøren vil falle som snø i Nordland.

Både Nordland, Troms og Finnmark og til dels Trøndelag har hatt det tørt og fint den siste måneden. Lenger sør i Norge har det vært mye kaldere enn tidligere.

– Lenger sør har de fått fuktigheten fra havet, og den i form av store mengder snø, avslutter meteorolog Samuelsen, som oppsummerer desembermåned i Nordland med to ord:

– Tørt og kaldt.